Читај ми!

Мохамед Мерах, тренутак смрти

Мохамед Мерах, убица из Тулуза, одржао реч да се неће жив предати и скочио са балкона бежећи пред француским специјалцима. На интернет процурео снимак последњих секунди његовог живота.

Мухамед Мерах рекао је полицији да ће умрети са оружјем у рукама - и био је у праву.

После дуге опсаде стана у коме се крио и тешких преговора о предаји, полиција је коначно имала Мухамеда надомак руке.

Испоставило се да је десетак цантиметара недостајало да га ухвате живог, пошто је Мерах скочио са балкона и буквално за длаку измакао полицајцу који није успео да га ухвати.

Драму у Тулузу окончао је полицијски снајпериста, ликвидирајући Мухамеда Мераха док је искакао кроз прозор. Међутим, чини се да француске обавештајне службе неће моћи да одахну – чека их много објашњавања.

Чим је откривен идентитет убице, изјавили су да га годинама прате као ситног криминалца. Мораће да одговоре зашто нису раније реаговали, јер су знали да је више пута ишао у Авганистан и Пакистан. Према неким изворима, у Пакистану је осуђен за постављање бомбе, али је брзо побегао из затвора и вратио се у Француску.

Амерички Еф-Би-Ај ставио  га је на листу особа којима је забрањено да се укрцају у авион, која представља најрестриктивнију листу. На њој се налази четири хиљаде особа које је Еф-Би-Ај означио као потенцијалне терористе.

Све то не уклапа се у профил ситног криминалца. Талас злочина на југу Француске имаће последице по радикалне исламисте.

"Од сада ће свака особа која буде излазила на интернет странице на којима хвали тероризам или позива на мржњу и насиље бити кривично кажњена. То исто чека сваког ко буде одлазио у иностранство на курсеве индоктринације идеологијама које воде ка тероризму", рекао је Никола Саркози, председник Француске.

Током ноћи, стигли су нови детаљи акције. Нешто пре поноћи, Мерах је преговарачима викнуо да жели да умре са оружјем у рукама. Полиција је искључила воду, струју и гас у стану, и на сваких десетак минута бацала шок-бомбе да би га спречила да заспи.

Француски премијер Франсоа Фијон изјавио је јутрос да, пре него што је починио серију убистава, није постојао ниједан елемент који би омогућио да се ухапси Мохамед Мерах и нагласио да је Француска "држава закона".

"Није постојао ниједан елемент који би дао за право да се Мерах ухапси пре него што је починио серију убистава", рекао је Фијон за радио РТЛ.

Он је нагласио да закон не дозвољава да се без одлуке правосудних органа перманентно прати неко ко није починио криминално дело.

Мерах се повукао у купатило, а кад су бомбом развалили врата, искочио је кроз прозор са пиштољима у обе руке, и погођен је хицем у главу. Полиција је у стану нашла снимке свих убистава које је хтео да постави на интернет.

Мерах се, према сазнањима америчких обавештајних служби, 2010. године налазио у Авганистану где је обучаван у камповима исламиста, пре него што је ухваћен и враћен у Француску.

Један неименовани амерички званичник рекао је да се Мерах након хватања налазио у притвору у бази америчких снага, али није желео да изнесе више детаља шта се касније са њим дешавало.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво