Читај ми!

Повратак Горбачова

Михаил Горбачов најавио обнову своје партије која је угашена 2007. године. Желим да оживим странку, "не због себе, већ због оних младих људи који активно делују на трговима", рекао бивши председник СССР-а.

Бивши председник СССР-а Михаил Горбачов (81) најавио је да има намеру да реактивира своју некадашњу социјалдемократску партију након што у Русији буде усвојен нови закон о формирању политичких партија.

"Спреман сам да се озбиљно бавим развојем социјалдемократског пројекта и молим све оне који деле такве погледе да изнесу своје предлоге", саопштио је Горбачов посредством новинских агенција.

Он је истакао да се осећа "јасан недостатак такве независне странке" и да жели да оживи странку која је угашена 2007. године, "не због себе, већ због оних младих људи који активно делују на трговима".

Бившег совјетског председника спреман је да подржи бизнисмен Александар Лебедев, такође политички противник будућег председника Владимира Путина, а, према његовим речима, у странку би могло да уђе "двадесетак озбиљних политичара који се појављују на опозиционим скуповима у Москви".

Горбачов је био на челу социјалдемократа од 1999, а две године касније ујединио је своју партију са странком Константина Титова формирајући тако Социјалдемократску партију Русије, али је 2004. напустио странку због конфликта са Титовим.

Партију је коначно угасио Врховни суд 2007. године, јер није испуњавала критеријуме за регистровање који су налагали заступљеност регионалних канцеларија у читавој Русији.

У међувремену, Државна дума започела је процедуре усвајања новог либералног закона о регистровању политичких партија и покрета, а после другог читања пре два дана посланици су изразили спремност да ускоро изгласају нови закон.

Био је то повод да Централна изборна комисија саопшти да очекује да ће се на следећим изборима појавити десетине нових партија, а једна од њих могла би да буде и обновљена странка Горбачова.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво