Читај ми!

Добри дух уметности

Између одбране и порицања симбола некадашње заједничке државе, Ужице је у културном стваралаштву пронашло импулс обнављању покиданих веза. Десетак манифестација које окупљају ствараоце са простора тзв. екс-Југославије потврђује - и да хоћемо, не можемо да се не разумемо.

Ужице је са истом страшћу бранило симболе једног времена са којом их је и рушило. То је град у коме је последњи пут примењен Закон о заштити имена и лика Јосипа Броза Тита, и први, у коме је Титов споменик, уз клицање  масе,  био уклоњен са градског трга.

Детитоизацију, од Триглава до Ђевђелије, пратила је и негација свега заједничког у некадашњој Југославији. На згаслом пламену бунта, могло се штошта запалити, али се, на срећу, ужички развио у дух помирења, а град на Ђетињи постао је добар домаћин бившој браћи.

Концепт изграђен на ставу да је културно братство, важније од националног или идеолошког опредељења, Ужичани су утемељили у своју културну политику.

Са десетак манифестација које окупљају ствараоце из региона, Ужице сигурно предњачи у афирмацији сарадње и разумевања, које су увек брана провинцијализму и поделама.

Народно позориште  отворило је врата сарадњи, понудило код зближавања и изградње европског грађанског идентитета.

"Увек ме је ова једноставна, скромна средина подстицала да дам најбоље од себе", рекао је Бојан Муњин, позоришни критичар из Хрватске. "Није куртоазно, ја заиста волим Ужице."

Култура и сарадња у области културе отварају врата свим осталим аспектима сарадњеи разумевања на овим просторима, сматра  Зоран Стаматовић, директор ужичког Народног позоришта:

"И даље настављамо културну сарадњу. Следеће године на Југословенском фестивалу очекујемо позориште из Македоније."

У племенитом поступку реафирмације књижевности, ужичка гимназија афирмисала је сусрете писаца "На пола пута", док је уметница из Сплита један стари занат у Злакуси подигла на ниво престижне уметничке колоније.

"Има ту и носталгије, нису све везе покидане, долазе уметници из Хрватске, Словеније, и других држава региона, ми смо некако исконски везани", каже Софија Бунарџић, ауторка пројекта "Међународна уметничка колонија керамике - Злакуса".

У истом смеру, годинама иду и сусрети фолклора "Лицидерско срце" и тамбурашки фестивал, а ако је све и кренуло од географског одређења Ужица, уз извесну катарзу, дошло се ипак до најважнијег - овде нема места границама и разликама већ добрим намерама и правим вредностима.

Као што се свих ових година потврдило: и да хоћемо - не можемо да се не разумемо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара