Читај ми!

Први пост експорт из Пирота

Нова извозна услуга поште, пост експорт, омогућава привредницима да извезу своје производе тежине до 30 килограма и вредности до 1.000 евра, по поједностављеној процедури.

Преко свих пошта у Србији, захваљујући уговору с Царином, и по одобрењу Владе, привредници убудуће могу да шаљу робу широм света. Извозни поступак је ослобођен трошкова шпедиције и траје свега неколико минута.

Уместо досадашњих седам докумената, корисници пост експорт услуге попуњавају само један електронски документ преко интернета или на шалтерима у више од 1.500 пошта у земљи.

Некада је слање робе за извоз преко поште било немогуће, па су привредници, да би послали робу у иностранство, морали да се довијају на разне начине.

"Ја сам ишао до Тигра, код диспечера, распитивао се када који камион у који део Европе иде, тако сам слао за Бирмингем, за Енглеску, потом одем код возача, па и њега замолим, частим", прича Драгослав Костић из пиротског "Котекса".

Оно што је некада трајало данима, сада се у пошти завршава за само неколико минута.

"Потребно је да корисник који жели да користи услугу пост-експорта има склопљен уговор с поштом", објашњава процедуру службеница поште Јелена Игњатовић. "Треба да преузме образац са веб-странице поште и да донесе две фактуре."

Нова извозна услуга пост експорт намењена је, пре свега, малим и средњим предузећима која ће моћи да извезу своје производе тежине до 30 килограма и вредности до 1.000 евра, уз услов да извоз одобри Царина. У пошти сматрају да ће нова услуга допринети развоју привреде.

"Очекивања су велика, с обзиром на то да у Србији постоји велики број регистрованих малих и средњих предузећа", каже Богољуб Поповић, директор поште Пирот. "Ову услугу, наравно, могу да користе и велика предузећа."

Пост експортом је омогућен извоз робе у 237 земаља света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара