Читај ми!

Између смеха и заборава

Ужичка публика је уживала у седам потпуно различитих представа које су у сваком погледу задовољиле задате критеријуме: могле су се гледати без превода, означавају златни пресек позоришног тренутка у региону и јесу представе због којих публика радо иде у позориште.

У Ужицу је завршен 16. Југословенски позоришни фестивал који је по избору селектора Бојана Муњина, хрватског критичара и Зорана Стаматовића, директора ужичког Народног позоришта, окупио позоришта из Београда, Подгорице, Загреба и, први пут, из Бањалуке и Љубљане.

За овогодишњи фестивал, Између смеха и заборава, карактеристично је да ниједна представа није личила на претходну, а најаве селектора да се враћају представама због којих публика радо иде у позориште и јесте била заједничка нит свих седам такмичарских дана. Позоришна сала је сваке вечери била пуна, а глумци награђени заслуженим аплаузима.

"Отац на службеном путу" Атељеа 212, прича о Сарајеву из доба Информбироа, по тексту Абдулаха Сидрана, најбоља је представа овогодишњег фестивала "Без превода", оценио је жири којим је председавао редитељ Дејан Мијач.

Оливер Фрљић награђен је за режију комада који је светску славу стекао на великом платну, али је Фрљић направио своју, другачију и потпуну позоришну причу, са много емоција, у којој све има свој смисао, тако да је то једина награда коју је жири једногласно доделио.

За улогу дечака награђен је Ђуза Стојиљковић као најбољи глумац, а Хана Селимовић за улогу мајке Сене као најбоља млада глумица.

Награду "Ардалион", за најбољу глумицу фестивала, добила је Анита Манчић, за улогу у представи "Није смрт бицикло, да ти га украду" Југословенског драмског позоришта, а за епизодну улогу Сандра Љубојевић, млада глумица из Бањалуке, за улогу у "Радничкој хроници".

Загребачка представа "Киклоп", која је мало кога оставила равнодушним, провокативна и храбра, награђена је за најбољу сценографију и костиме.

Специјалног "Ардалиона" за аутентичан сценски израз добила је словеначка представа без речи "Кад сам био мртав".

За овогодишњи фестивал, под мотом "Између смеха и заборава", златни пресек позоришног тренутка у региону, карактеристично је да ниједна представа није личила на претходну, а најаве селектора да се враћају представама због којих публика радо иде у позориште и јесте била заједничка нит свих седам такмичарских дана. Позоришна сала је сваке вечери била пуна, а глумци награђени заслуженим аплаузима.

У југословенском духу

Потврдило се да је фестивал с разлогом задржао атрибут "југословенски" и у годинама када то на овим просторима ни најмање није било популарно.

У југословенском духу било је и последње вече, када је у част награђених играна "Прклета авлија" - заједничко дело позоришта из Ужица, Тузле и Вировитице.

Први пут од како фестивал постоји, последње вечери нису уручене награде јер је највећи део позоришног света не само из Србије био на испраћају великана српског глумишта Петра Краља.

Завршно вече је и почело одавањем поште глумцу који је на ужичким фестивалима освојио два "Ардалиона". У име глумаца ужичкој публици захвалила се Ђурђија Цветић, за љубав коју им пружа, као једна од најбољих у региону, која разуме позориште и зна да препозна добру представу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара