Читај ми!

Верна Дану младости

Јосип Броз Тито је једина особа којој дугује захвалност за све лепо што јој се у животу десило, каже Јагода Урошевић из Никинаца, која сваког 25. маја приређује славље у част његовог рођендана.

Већ пуних шездесет година Јагода Урошевић сматра да је Јосип Броз Тито једина особа којој дугује захвалност, за све оно што јој се у животу десило. Каже да је, захваљујући њему, добила пензију, упознала свет и склопила многа познанства која и данас негује.

За Јагоду Урошевић живот је почео оног дана када је упознала Јосипа Броза. Каже било је то пре скоро 60 година, када је као 19-годишњакиња остала без једне руке и отишла у Маршалат да тражи пензију.

Сусрет је био неуобичајен, присећа се Јагода и каже да тај дан никада неће заборавити:

"Јосип Броз је за мене други родитељ и ја га никад нећу заборавити. То је човек који заслужује свако поштовање."

У њеној кући у Никинцима све подсећа на Тита: бисте за које није жалила новца, слике на зиду, његова сабрана дела. Своју љубав према лику и делу Јосипа Броза пренела је и на комшије, које јој свесрдно помажу да употпуни своју колекцију.

"Све комшије је одушевила својом љубављу према Титу", каже Аница Гудељевић. "Ми се трудимо да јој помогнемо колико можемо и сваку ситницу на коју наиђемо, а која је везана за Тита, доносимо у њену кућу."

Колико је велико поштовање према Титу говори и податак да је Јагода на његову сахрану дошла чак из Немачке.

Већ годинама сваког 25. маја обележава маршалов рођендан. Тога дана у њеном дворишту су многобројни Титови  поштоваоци из целе земље. Желела би, каже, да на тај дан угости и његовог унука.

Сваког дана Јагода прелистава албуме са фотографијама покојног маршала и тако, како каже, чува од заборава једну лепу успомену која је обележила њен живот. Срећна је што је ту љубав пренела и на своју породицу, а следеће године, пред његов рођендан, једна просторија у њеној кући биће претворена у музеј посвећен Јосипу Брозу Титу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара