Читај ми!

Такси за 50 динара

Самостални таксисти у Куршумлији оборили су цену својих услуга на само 50 динара без обзира на број пређених километара. Они најављују да ће путнике возити и "за џабе".

Ако се ових дана возите таксијем у Куршумлији то ће вас, без обзира на дужину вожње, коштати само 50 динара.

Разлог је отварање конкурентске фирме "Профи такси", која је са седам возила почела да ради 1. новембра. У сиромашној Куршумлији сада путнике превози тридесетак таксија.

Куршумлија припада реду најнеразвијенијих општина у Србији. Посла нема, плате су мале, и грађани се довијају како да зараде који динар.

Када је после 27 година рада остао без посла, Вукмир Петровић је одлучио да се окуша као таксиста.

Много дужи стаж у том послу има Вукосав Бешевић, који такси вози већ 24 године. Од тог посла се, каже, у месту какво је Куршумлија, само преживљава. Због тога су он и његове колеге огорчени због доласка нове фирме која са седам возила превози путнике по нижим ценама и то, како тврде, без сагласности општине:

"Они су почели да раде 1. новембра, са намером да нас угуше. Онда смо се ми договорили па смо скинули цену, наплаћујемо толико мало, да ни трошкове не можемо да покријемо."

Покушаји да ступимо у контакт са власником нове фирме "Профи такси" били су узалудни, а нико од возача није желео да да изјаву. Рекли су да само раде свој посао и наплаћују по таксиметру: старт 30 динара, плус 40 динара по пређеном километру.

У Куршумлији нема градског саобраћаја тако да се мештани возе таксијем или иду пешице. Сада су - због несугласица самосталних таксиста Путнике превози 25 самосталних таксиста и 7 возила фирме „Профи такси". Због њихових несугласица грађани су на добитку, јер никада нису имали јефтинију такси вожњу.

"Баш је добро што су снизили цене", каже Петар Савић. "Ионако смо  сиромашна средина. Мислим да је то у реду."

Вожња са одложеним плаћањем

За житеље села уз административну линију са Косметом, зими је такси превоз једина веза са светом.

Мештанин Доброг Дола Ранко Раичевић каже да таксисти долазе и по снегу: "Ставе зимске гуме и ланце и дођу. Аутобуси преко зиме уопште не саобраћају."

Уколико грађани немају новца да плате вожњу, таксисти су вољни да их возе „на почек".

"Купио сам купус. Такси има да ме вози", каже Драгољуб Тодоровић из Влајне. "Пара немам, кад имам дам, кад немам - немам и готово. Гледамо све на образ."

Самостални таксисти очекују да општина реши овај проблем. Зато су и упутили захтев у коме траже да се утврди да ли нови таксисти имају сагласност за рад.

У Општини кажу да је поступак је у току и да ће на захтев самосталних таксиста одговорити у законском року.

За то време путници ће уживати у јефтиној вожњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се