Читај ми!

Mештани блокирали улаз у село

Мештани Сенокоса, села у општини Димитровград, већ девети дан блокирају улаз у село. На овај потез су се одлучили, јер како кажу, већ скоро 40 година, нико не жели да им поправи пут.

Како већ пуних 40 година нико не мари што је, пут до старопланинског села Сенокоса у општини Димитровград скоро непроходан, мештани овог села решили су да блокирају улаз у село. Блокада је симболична, јер мештани пролаз онемогућавају само камионима који превозе дрво.

Мештанин Иван Најденов каже да су се на овак корак одлучили како би скренули пажњу одговорних.

"Снабдевање је никакво, истина долази хлеб једном недељно, а остале намирнице, које су итекако потребне, никада", каже Георги Здравков из Сенокосе.

На блокади пута, увек је по четворо од укупно четрдесетак мештана. Сви имају одређене смене, а чак ни осамдесетогодишња Верица Симов, није желела да буде поштеђена дежурства.

"Ја сам сама, немам продавницу, немам ништа. Фрижидер ми је празан, замрзивач ми је празан, а немам куда", каже Верица.

Због дотрајалог водовода, у летњим месецима, Сенокошанима је велики проблем и водоснабдевање.

Мештанин Велин Иванов каже да носи воду на рукама, од другог извора, пошто нема овде, а, како каже, и кад дође није квалитетна за пиће.

За помоћ су се обраћали свима, а најбржи одговор стигао је из Европске Комисије. Председник Барозо упутио их је да пројектну документацију доставе фондовима Европске Уније.

Од републичких органа, како кажу, једино их је Премијер Мирко Цветковић обавестио да је њихов захтев проследио надлежном министарству.

"То надлежно министарство, а није једно него више њих, није нашло за сходно ни да један љубазан одговор упути, да каже немамо средства или немамо могућности", каже мештанин села Сенокоса Васко Тодоров.

У локалној самоуправи Димитровграда истичу да подржавају захтеве мештана и да су пројектну документацију давно завршили. Нажалост у НИП-у је пројекат одбијен већ три пута, а у  општини нема пара за асфалтирање.

Председник општине Димитровград Веселин Величков каже да општина, са средствима којима располаже, може да уради само санацију, попуњавање ударних рупа и ваљање што ће и урадити у наредна два до три дана.

Мештани Сенокоса имају подршку и осталих старопланинских села у општини Димитровград. У ових девет села, средином прошлог века, живело је више од 15.000 људи, а данас их је свега 400.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво