Крушевачки Петар Пан

Аутор емисија за децу, бројних програма и манифестација, песник Момир Драгићевић омогућио је крушевачким малишанима и омладини да покажу своје стваралачко умеће у разним областима.

Као уредник у Културном центру, Момир Драгићевић створио је педесетак оригиналних циклуса дечјих програма у којима су уживали и извођачи и публика.

Момир Драгићевић је један од најплоднијих и најчитанијих дечјих песника, чији су стихови ушли у школске уџбенике и лектиру. Аутор је бројних емисија, програма и манифестација који је крушевачким малишанима и омладини омогућио да покажу своју креативност у разним областима стваралаштва.

"Авионе, баци ми бомбоне" назив је једног од програма Момира Драгићевића: "Још је моја генерација, док смо трчали за лоптом, када пролете авиони то узвикивала. Али то се никад није десило, па сам предложио да направимо оригинални аеро-митинг. Падобранци су деци донели преко сто килограма бомбона и сви су били задовољни. Сада мали Крушевљани верују да над њиховим градом авиони бацају бомбоне."

Да је боље време и да је више вечно младих

Ту су и Дечји рибопец, Зебра на зебри, Ватрогасна интервенција у три млаза, Караоке окршај, маштовите и, пре свега, поучне представе "Пахуља у шалу", "Каријус и Бактус" и друге. Песник каже да би урадио много више да је неко боље време и да је више вечно младих као што је он: отворио би музеј играчака, обновио возић у градском парку.

Међу колегама је познат као отправник станица песничког фијакера, у којем се већ десет година од школе до школе возе познати писци.

На "Змајевим дечјим играма", на којима учествује седамнаест година, упознао је Десанку Максимовић, Душка Радовића, Драгана Лукића, Љубивоја Ршумовића, Добрицу Ерића, Рашу Попова. "Све сам их уврстио у програме јер су то велики писци и песници, а деца су их знала само из читанке", објашњава Момир Драгићевић.

Увек с осмехом

Верни сарадник и саветник крушевачког песника је супруга Снежана, а склоност ка уметности наследила је и њихова ћерка Лидија, академски сликар. Заједно често гледају Иванове снимке. Иван Драгићевић је најмлађи члан породице који је, као дипломирани економиста, одлучио да постане професионални фудбалер и отишао од куће.

Снежана Драгићевић каже да све што њен супруг уради заједно ишчитају и прокоментаришу. Књигу "Пахуља у шалу" урадили су као коаутори: "Он је увек с осмехом одлазио од куће и увек се насмејан враћао и то је било нешто што је део њега и нас."

Момир Драгићевић, добитник Златног прстена Багдале и награде Културног центра, ове године овенчан је и Светосавском повељом, једним од најпрестижнијих признања града Крушевца. Сада спрема најновије изненађење - "Антологију песама о слаткишима", која ће ускоро бити промовисана у друштву познатих песника, и забаву за најмлађе какву само он може да осмисли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво