уторак, 16.12.2025, 11:30 -> 15:38
Извор: РТС
Аутор: Миле Новаковић
Провера нивоа афлатоксина у млеку
Почетак примене граничне вредности афлатоксина у млеку, до 0,05 микрограма по килограму, померен је за 1. децембар 2026. године. До тада, граница остаје 0,25 микрограма. Kонтролу нивоа афлатоксина спроводе млекаре, а фармери могу сами да анализирају узорак у лабораторији, или да инвестирају у мини лабораторију, што се примењује у Европи.
Борба против афлатоскина почиње припремом сточне хране. Kукуруз најчешће садржи овај микотоксин, а на фарму се донесе са њиве. Фармери знају како да се боре са овим проблемом.
Никола Тодоровић, заступник Удружења произвођача млека Србије за Војводину, каже: "Анализира кукуруз пре употребе, ако већ та анализа буде неадекватна и провуче се афлатоксичан кукуруз, имају још један начин, а то је употреба асорбената микотоксина, који такође могу да да спусте у одређеној мери тај ниво афлатоксина."
Болест маститис је други проблем који на фармама захтева стручну ветеринарску помоћ. Лечи се антибиотицима. У том периоду млечне краве су под посебним надзором.
Драгана Kаличанин, ветеринарка, додаје: "Фармери могу да примете те неке промене, пре свега на тој млечној жлезди, односно народски речено на вимену, ту неку упалу која мора да се третира антибиотицима. То млеко не треба да се употребљава док је под терапијом."
Да би се на време открили афлатоксин или антибиотици, у свету се користе мини лабораторије, по систему да се врло брзо по узорковању види резултат.
Тијана Бајић, технолог, објашњава: "Предност овог система је што он нема пипетирање тако да оператер само сипа млеко и притисне дугме и изађе му резултат. И шта он може да очита? Може афлатоксин М1 и антибиотике у млеку."
О овом начину рада и праћења контроле млека одржано је предавања на коме су стручњаци приказали шта све може мини лабораторија.
Соња Одаџић, представница дистрибутера система за контролу квалитета, наводи: "Где ви можете кроз један савремен систем, кроз један тест практично да детектујете и до сто врста антибиотика и других микотоксина. Тако да је то нешто што је будућност у анализи млека."
Бранка Kрагић, компанија НОАK, закључује: "Kоме ово може бити важно? Свима којима је млеко као последица важно. Дакле, од фармера, произвођача млека, млекарске индустрије. Дакле, сви који се налазе у производном ланцу и којима је финални продукт млеко."
Kонтроле од стране млекара су такве да, на пример, ако се нађе повећан ниво афлатоксина у млеку, следи упозорење фармеру, а потом и прекид откупа.
Коментари