Читај ми!

На београдској „Пекаријади“ ученица из Смедерева најбоља у прављењу штрудли

У финалу израде штрудле на "Пекаријади" у Београду, ученица смедеревске Текстилно-технолошке и пољопривредне школе "Деспот Ђурађ" Анастасија Ђорђевић похваљена је за најбољу презентацију производа. Резултати ће бити саопштени 26. новембра на свечаном проглашењу победника у свим категоријама.

За добро тесто, потребно је искуство, знање, прави састојци, али и љубав и воља. То најбоље знају ученици пекарског смера који имају све што је потребно да буду успешни пекари. Да ће то бити њен животни позив, зна и Анастасија, која је са својом штрудлом дошла до финала великог такмичења.

"Припремала сам се у школи са својим ментором, било ми је ок, на такмичењу ми је било супер, стекли смо ново другарство и баш је било лепо”, каже Анастасија Ђорђевић, ученица 3. разреда пекарског смера ТТПШ "Деспот Ђурађ". Додаје да треба само да се воли посао, да се ради са љубављу, онда буде најлепша штрудла. “Планирам да се бавим овим послом, тата жели да идем за вишу школу за технолога, па ћемо да видимо", наводи.

Ученици пекарског смера, своје умеће показују не само у школи, већ и у пекарским предузећима где имају праксу.

"Комбинујемо да иду и у мале погоне, односно у мале пекаре, и да обиђу индустријске погоне и да се упознају и са производњом на велико. Сјајан занат, да могу да покажу шта знају и где ће их сигурно поједини власници, у почетку малих пекара, веч тражити да раде и ангажовати их и дати им могућност да ступе у радни однос", истиче Снежана Филиповић, професор прехрамбене групе предмета ТТПШ "Деспот Ђурађ".

Ова средња стручна школа, сада има 230 ученика, који су распоређени у 5 образовних профила, ветеринар, месар, пекар, техничар за заштиту животне средине и модни кројач. Успеси ученика мотивишу и другу децу да се определе за те смерове, па је ове школске године, на смеровима пекар и месар, уписано укупно 28 ученика, што се није десило последњих 10 година.

Драган Стаменковић, директор ТТПШ "Деспот Ђурађ" каже да је ранијих година био проблем са уписом. “Једноставно, смањио се број ђака који су заинтересовани за наше профиле које тренутно поседујемо. Иначе, имамо у оквиру занимања пекар и месар школовање по дуалу, тако да у првој и у другој години тренутно имамо ученике који иду по дуалу, а код модног кројача имамо у другој години ученике који иду по дуалу."

На неколико деценија старој згради школе, у наредном периоду, биће изведени радови на термоизолацији фасадних зидова, кровне површине и међуспратне конструкције тавана као и радови на постојећем систему грејања, а све у оквиру недавно потписаног уговора са ресорним министарством о финансирању пројекта унапређења енергетске ефикасности.

петак, 21. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом