четвртак, 02.10.2025, 13:54 -> 15:28
Извор: РТС
Аутор: Бранислав Прокић
Гајење зачинске паприке
Гајење зачинске паприке све више привлачи пољопривреднике, јер је откупна цена стабилна и улагања у производњу се брзо исплате. Ова година била је издашна за узгајиваче који су користили агротехничке мере. Око 80 одсто наше зачинске паприке се извози, и на светском тржишту смо познати не по количинама, већ по квалитету.
У Србији се годишње произведе око три хиљаде тона млевене зачинске паприке, која се гаји на око две и по хиљаде хектара. Више од половине производње је на северу Србије, највише у околини Новог Kнежевца. Јовица Марјановић бави се узгојем дуже од 30 година.
Јовица Марјановић, узгајивач зачинске паприке из Новог Kнежевца, каже: "На овој њиви има тренутно два и по јутра паприке, то је сасвим довољно за прераду око 12 до 15 тона паприке коју ћемо убрати на овој њиви, да прерадимо и направимо врхунски квалитет око 1100 килограма млевене зачинске паприке и још, успут, врхунског семена ћемо произвести."
И управо из тог семена зачинске паприке, које се чува, сетва је марта и априла, док берба почиње крајем септембра и траје месецима у складу са зрењем плода. Одгајивачи кажу до првог мраза, док је у међувремену то прилика за бераче да допуне кућни буџет.
Смиља Лагунџин, из Новог Kнежевца, додаје: "3 200 динара је дневница и може да се заради. Онај ко има пензију, добро му дође надница, онај ко нема, и том добро дође надница."
За килограм млевене паприке потребно је седам килограма плода. Паприка се традиционално ниже на конац и суши, док је сада то технолошки убрзано. Битан је адекватан складишни простор и прерада у коју одгајивачи све више улажу.
Јовица објашњава: "Холанђани имају просек по хектару 27 хиљада евра бруто приход, а ја ћу ове по хектару остварити око 44 хиљада евра приход бруто. Трошкови су значајни, али је зато значајна и зарада."
Домаћи трговински ланци улажу у своје бренд марке производа од паприке и унапред организују прераду и откуп.
Сузана Хајдин, „СД" Нови Kнежевац, наводи: "Цена паприке је остала иста као прошлогодишња. Ми смо пробали да изађемо у сусрет прозвођачима, с обзиром на то да су приноси доста лепи ове године и 80 динара плаћамо зачинску паприку."
Тамаш Сабо, технолог, каже: "Ове године лансирали смо три наша нова производа који су без адитива, функционалне хране, и ја мислим да задовољавају те захтеве тих нових трендова."
Тренутно је у Србији цена сушене зачинске паприке око четири хиљаде динара по килограму, а значајан део производње усмерен је ка извозу. Север Војводине и околина Лесковца уписани су на мапи региона где се узгаја најквалитенија паприка на свету.
Коментари