Читај ми!

Да ли има довољно пелета и колико кошта

Захлађење је приморало грађане, који још увек нису обезбедили пелет за огрев да потраже у малопродаји тај енергент, али многи су били непријатно изненађени несташицом. Од ове године почела је и примена обавезне лабораторијске анализе квалитета, па домаћи произвођачи пелета сматрају да ће то увести ред на тржишту.Тврде и да има довољних количина тог енергента, али уобичајено је и да поскупи пред почетак грејне сезоне.

Горан Черњански спремно дочекује хладнији период. Пелет је набавио у јулу, а цене се разликују у зависности од врсте и квалитета дрвета од којег се производи.

Горан Черњански, из Пожеге, каже: "За пећи у облику камина најбоље се показао храстов пелет, са најмањом потрошњом и са највећом калоријском вредношћу. Гледано новчано, ако трошимо један џак буковог пелете, ту негде буде око две трећине храстовог, који је доста мањи и доста чистији за коришћење."

Тренутна цена пелета креће се 28.000 до 35.000 динара, док је тону храстовог пелета Горан платио 42.000 динара.

Горан додаје: "По мени као потрошачу најбоље је користити храстов, јесте мало скупљи, али далеко се мање потроши и пећ далеко боље ради."

Љубинко Златић, произвођач пелета из Kраљева, објашњава: "За пелет није висока цена из тог разлога што су импути порасли и радне снаге и енергената и дрвета и електричне енергије."

Они који су пропустили набавку у летњем периоду, суочили су се са несташицом пелета у трговинама и стовариштима.

Михајло Гаровић, директор стоваришта чврстих горива у Kрушевцу, наводи: "Чека се на испоруку од десет до петнаест дана од дана поручивања. Пелет је домаћи, наша производња и искључиво се испитује у лабораторији за испитивање чврстих горива у акредитованој лабораторији, да би самим тим тај пелет био и валидан."

Горан Черњански, из Пожеге, додаје: "Сви хвале нормално свој пелет, међутим, најбоље се покаже квалитет пелета у самој потрошњи. Kада ставите пелет у пећ и када она крене да ради, одмах видите по степену сагоревања да ли је то чист пелет, јер у њега у задње време свашта трпају."

Домаћи произвођачи пелета тврде да ће увођењем Правилника о лабораторијској анализи са домаћег тржишта бити елиминисан лош квалитет тог енергента, поготово из увоза.

Данко Пушичић, председник Удружења пелетара Србије, каже: "Уведен је ред, кад је у питању пелет и производња и потрошња. Што се тиче тога да ли су празни магацини, нису празни магацини, али нису произвођачи пелета криви, нити Србијашуме. Велики део кривице сносе крајњи корисници, сви хоће у септембру и октобру да набаве пелет."

Михајло Гаровић, директор стоваришта чврстих горива у Kрушевцу, додаје: "Велика је потражња, а мала је понуда. Било је и јако топло лето, мало се и купци опустили, чекају сви јесен."

Горан Черњански закључује: "Најбоља цена и време за куповину пелета је ван сезоне. Тада продаја у трговинама иде слабије и, нормално, цена пада."

Kо не плати на мосту, платиће на ћуприји. Домаћи произвођачи тврде да ће пелета бити у довољним количинама. Због веће потражње домаћих купаца немају потребу да извозе тај енергент.

 

понедељак, 29. септембар 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом