четвртак, 07.08.2025, 12:40 -> 13:28
Извор: РТС
Аутор: Весна Кезовић Миљковић
Како избећи тровања храном у летњем периоду
Према подацима Светске здравствене организације, више од 600 милиона људи годишње оболи због конзумирања контаминиране хране. Већина случајева забележена је у летњем периоду јер су високе температуре идеалне за брзо кварење намирница.
На крушевачким зеленим пијацама препуне тезге, са којих Завод за јавно здравље намирнице редовно контролише. С пролећа и јесени на присуство пестицида и тешких метала у воћу и поврћу, а лети микробиолошку исправност лако кварљивих производа.
“На пијаци купујем само поврће, никакво месо, ништа. Млечне производе не”, каже један купац, а други додаје: “Купујем, углавном у маркетима. - Зашто? - Па зато што има клима, зато што је, сигурније ми је.”
Иако су анализе узорака млечних производа и јаја са пијаца показале добар квалитет, нека правила треба поштовати.
“Намирнице животињског порекла обавезно у фрижидер. Дуготрајно млеко може да се држи и ван фрижидера, ако није отворено, међутим, уколико се отвори онда се чува у фрижидеру и то најдуже два, три дана. Ја бих саветовала грађанима да у току великих врућина и у току летњег периода купују јаја у супермаркету, морају обавезно да буду у расхладним уређајима. Такође избегавати употребу кремова, колача, сладоледа који су прављени од термички необрађених јаја јер може да дође до тровања храном”, објашњава др Александра Бојанић, специјалиста хигијене ЗЗЈЗ Крушевац.
На температури од 30 и више степени патогене бактерије размножавају се изузетно брзо, па су појачане хигијенске мере и термичка обрада намирница важни да би се здравствени ризик смањио. Уз млечне производе, јаја и рибу, месо је посебно осетљиво.
“Јако је важно да се температурни режим, хладан ланац поштује, од тренутка изласка сировине из фабрике, преко превоза, до саме продаје. Месо се чува на температури до 4 степена, иначе је рок трајања пет дана. Купци рок могу да виде по декларацијама које су јасно изложене и доступне свим потрошачима,јер оно што не бисмо ми купили не продајемо ни другим купцима“, каже Славица Марјановић, пословођа маркета у Крушевцу.
Пракса појединих трговина да производе чији је рок трајања истекао не повлаче из продаје већ им само снизе цену кажњива је и захтева додатни опрез при куповини, уз подсећање да су за непоштовање Закона о безбедности хране запрећене казне од 250.000 до 500.000 динара за предузетнике, а од 150.000 до милиона динара за правна лица.
Коментари