Виногради обећавају добру бербу, грожђу пријале временске прилике

Виноградари ће ове сезоне имати више грожђа него лане, чему су погодовали повољнији временски услови. За разлику од прошле године када је берба почела првих дана августа, ове године се све враћа у уобичајене оквире. Процена рода и тренутно стање у виноградима приказано је у Сремским Карловцима на Огледном пољу за виноградарство Пољопривредног факултета из Новог Сада.

Виногради обећавају бољу бербу него лане, процењује Васа Стојковић који у сремском селу Баноштор има пет хектара под виноградом. Од свог рода и од оног што откупи производи сваке године 50 000 литара вина.

"Можемо да очекујемо у односу на прошлу сигурно 40 посто више грожђа. У периоду цветања имали смо мало кишног периода, али је зато оплодња прошла врло добро. Када очекујете почетак бербе? У односу на прошлу годину мислим да ћемо кренути почетком септембра", наводи Васа Стојковић, виноградар из Баноштора.

Близу 500 регистрованих винарија у Србији производи вино. Након што су виногради у једном периоду били више подизани, сада су се површине усталиле на око 26 000 хектара.

"Морамо да констатујемо да површине под виновом лозом у Србији и даље стагнирају. Улагање у подизтање хектара винограда нису мала, она се данас крећу негде око 25 хиљада плус, минус по хектару. Е сад проблем у овој производњи представља то што ако почињете од почетка, тек после три-четири године добијате прво грожђе", каже Драгослав Иванишевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Борба против болести у винограду креће од појаве првих листова. Ни ове сезоне није изостала пламењача, наведено је на Дану поља посвећеног виноградима у Сремским Карловцима, уз специфичност која се истакла ове производне године.

"На ту пламењачу надовезао се недостатак магнезијума и просто су делови гроздова одбацивани од самог грозда јер грозд кад има неки дефицит он вуче оданде одакле може да извуче и гура тамо где му је најпотребније", наводи Александар Оштир, стручњак за заштиту биља.

Италијански ризлинг је прави пример прилагодљивости одређеном реону, јер му Фрушка гора одговара. Зато пре подизања нових винограда треба на основу реонизације проверити да ли одговара подручје и састав земљишта и тек тада одредити адекватну сорту.

  

 

среда, 06. август 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом