Пропећ - старо јело врањског краја

Данас, када брзина замењује стрпљење, а индустријска храна све више потискује домаће укусе, традиционална јела остају као тихи чувари идентитета једног краја. У Врању се рађа једно од најаутентичнијих јела српске кухиње - пита пропећ.

За Врањанце, пропећ није само пита - то је успомена на детињство, ритуал гостопримства, али и симбол традиције која се преноси са колена на колено. Прави се од најједноставнијих састојака: брашна, воде, мало соли, сира и јаја, али оно што је чини посебном јесте начин припреме.

"Најпре ћемо да умесимо једну јуфку од брашна, соли и млаке воде, а ја сам већ припремила, онда ћемо да развучемо у једну мало већу кору. Тесто треба да буде ни доста тврдо ни мекано онако", објашњава Драгана Томић из Врања.

Када се развуче, кора се премазује машћу и филује. Прекрива се део фила, не и средина. Пропећ изгледа као сунцокрет.

"Пошто је пропећ готов сада иде на печење двадесетак минута на 200 степени", каже Драгана Томић.

Пропећ је споља хрскав, а унутра сочан зато што има фил од сира и јаја, а обично се служи и једе уз кисело млеко.

Врање има своју душу, та душа мирише не само на пропећ већ и на самсу, зељанчики, тарану и друга традиционална јела због којих гости долазе са свих страна, да осете сласт и укусе.

"Долазе доста гости из Северне Македоније који су задовољни и често посећују овај ресторан и наши одавде из Србије долазе”, наводи Саша Златановић, власник ресторана у Врању. И додаје: “Привлаче их укуси традиције, стари врањски."

Немања Стошић, конобар каже да гости највише траже самсу, јер је она чувена у целој Србији. На питање како реагују када пробају, одговара: “Реакције су различите, али ко проба једном дође после опет."

Враћају се гости, али оно што мучи овдашње домаћице је све мање интересовање за умеће спремања традиционалних ђаконија.

 

уторак, 17. јун 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом