петак, 30.05.2025, 15:32 -> 15:48
Извор: РТС
Аутор: Слађана Милетић
Kромпир између климатских промена и захтева тржишта
Kлиматске промене последњих година утичу на производњу, продају и сортимент кромприра. Због захтева тржишта, климе и појаве болести све је скупља производња те намирнице. На Светски дан кромпира, у Гучи су се састали стручњаци и произвођачи.
Милош Вукићевић из Гуче је агроекономиста и произвођач кромпира. На 80 хектара узгаја семенски кромпир према савремених стандардима. Kаже да временски услови диктирају улагање у производњу и сорте кромпира.
Милош Вукићевић, агроекономиста, произвођач кромпира из Гуче, каже: "Највећи изазов у претходних неколико година су климатске промене, а онда имамо климатске промене са све строжијим захтевима тржишта, да ли је то индустрија која тражи супер производ, или је то индустрија супермаркета која тражи опрани кромпир који на себи нема никаквих оштећења, и онда је на проузвођачу да пронађе баланс између улагања, квалитета, броја хектара за производњу како би могао те строге захтеве тржишта да испуни."
Kромпир се у Србији производи од осамнаестог века, а последњих година на нешто више од 20000 хектара. Ни високи приноси, који негде достижу и 60 тона по хектару, нису довољни да задовоље потребе домаћег тржишта. Око 50 хиљда тона кромпира годишње се увози. Површине за узгој се смањују као и укупна годишња производња . Стручњаци, који су се окупили у Гучи, истичу важност удруживања произвоћача кромпира.
Др Зоран Броћић, Пољопривредни факултет, Земун, објашњава: "Ми смо се данас окупили да формирамо Удружење за кромпир Србије, да каналишемо ту производњу у смислу да имамо прехрамбену сигурност за нашу државу, да смањимо могућност извоза и све оно што је везано за производњу кромпира, а у циљу прехрамбене сигурности и повољнијих услова за потрошаче."
Захтеви тржишта, климатски услови и појава болести поскупели су производњу кромпира
Др Живко Бугарчић, стручњак за кромпир, дподаје: "Производња кромпира је прескуп посао. Реда величине, 600 хиљада па до 800 хиљада динара по хектару. То је прескупа производња, а ако људи улазе у то без икаквих информавција коме продати и остало, улазили би у веома велике финансијске проблеме. Имамо и значајне климатске промене."
Откупна цена кромпира варира из годину у годину. Оно што стално опада је просечна потрошња кромпира у Србији. Тренутно је на 44 килограма по становнику годишње.
Коментари