Читај ми!

Берба камилице и нане у Панчеву

У Институту за производњу и проучавање лековитог биља „Јосиф Панчић” из Панчева на 50 хекара узгајају седам различитих врста индустријског биља, а највише камилицу и нану. Берба камилице се завршава, а због лоших временских прилика род ће бити умањен, док је нана у добром стању:

Запослени у Институту завршавају бербу камилице и како кажу очекују око 2,5 тоне овог лековитог биља, што је за 30 одсто мање него претходних година. Биљка је добро поднела зимски период, али обилне кише и ветар пред бербу утицаће на мање приносе.

“Камилица је због ветра доста полегла и врло тешко се бере, што ће значајно умањити принос. Међутим нисмо имали проблема са болестима и очекујемо да ће принос бити умањен за 30 одсто, а имаћемо додатног посла касније и око прераде камилице”, каже Срета Бркић, агроном у Инстититу за производњу и проучавање лековитог биља „Јосиф Панчић”.

Камилица је доброг квалитета и овде се чист цвет највише користи за производњу чаја, али од ње се праве и разни екстрати за козметичке препарате. Да би били успешни у производњи у Институту „Јосиф Панчић” воде рачуна и о научном делу и зато често обављају и микро огледе, а последњи је на пољу нане где су посејали две врсте ниске детелине.:

“Сврха овог огледа где смо детелину сејали у међуреду питоме нане је да сузбије коров механичким путем, да заустави раст корова који нам представља велики проблем. На овај начин желимо да избегнемо употребу хемијских препарата и хебрицида”, објашњава Ана Драгумило, научни сарадник у Институту „Јосиф Панчић”-Панчево.

Овде очекују да ће детелина својим присуством допринети и бољој прихрани нане што ће омогућити већи раст биљне масе листа чија се берба очекује средином јуна.

субота, 31. мај 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом