петак, 16.05.2025, 12:14 -> 16:48
Извор: РТС
Аутор: Бранко Вукашиновић
Како је обогаћен јеловник Народне кухиње у Крагујевцу донацијом ученика Пољопривредне школе у Рековцу
Пољопривредно-ветеринарска школа у Рековцу донирала је око 1.000 главица зелене салате Црвеном крсту у Крагујевцу. Зелену салату коју су узгајали ученици те школе добило је више од 500 најугроженијих крагујевачких породица.
Захваљујући Пољопривредно-ветеринарској школи из Рековца, око 870 корисника Народне кухиње у Крагујевцу, међу којима је и 300 деце, уз редован оброк добило је и зелену салату. У реду за оброк и 75-огодишња Мирјана Стојановић Димитријевић.
“Ја сам задовољна са оброк. 20 година како се храним. Станујем приватно, плаћам кирију, струју, воду. Имам 14.000 пензију. Ја сам задовољна, колико дају да дају. Има и купус и боранија и грашак и онда како се каже, пилав, макарона то остало, оно што има у кујну то се спрема”, наводи Мирјана Стојановић Димитријевић, корисница Народне кухиње у Крагујевцу.
А спрема се и од поврћа и воћа, које узгаја више од 200 ученика школе у Рековцу.
“Поред школског дела имамо и школску економију, где узгајмо воће, поврће, где имамо и животиње, поред тога и то је практичан део наставе”.
“Драго ми је што можемо да усрећимо друге оним што ми произведемо“, кажу ученици Пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу. Један део тога што произведу користе у школском дому за исхрану, а други већ годинама донирају Црвеном крсту. Пре 2 године крагујевачкој Народној кухињи донирали су 1.300 килограма кромпира.
“Морамо да научимо децу да буду хумани, а не да буду одбојни зато што су наши ученици пољопривредни техничари, ветернинарски техничари, економски терхничари и кувари. Ми стално правимо те манифестације и помажемо и показујемо шта ми радимо и шта можемо да произведемо”, истиче Љубиша Стевановић, директор Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Рековцу.
У крагујевачком Црвеном крсту, у ком оброке за кориснике Народне кухиње припрема и дистрибуира четворо људи, захвални су на још једној донацији.
Др Љубиша Милојевић, потпредседник Црвеног крста у Крагујевцу каже да им своја средства донирају Скупштина града и Влада, одређена министарства, а храна се припрема у кухињи Црвеног крста и дистрибуира у шест позиција у граду да би олакшала корисницима да ту храну приме. “Свака помоћ, свака донација нама Црвеном крсту је јако корисна, јер она сва комплетно сва преко наше кухиње иде тим нашим корисницима”, истиче Милојевић.
Онима који у крагујевачкој народној кухињи оброк добијају шест дана у недељи. из Пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу најављују нове донације и позивају и друге да следе њихов пример.
Коментари