Како се безбедно расхлађивати

Ових дана влада велика потражња за клима уређајима, које је лако купити, али је тешко доћи до презаузетих мајстора који треба да их уграде. Међутим, многи занемаре чињеницу да неправилном употребом могу угрозити и здравље.

У периоду летњих врућина многи освежење потраже на мору, реци, базену, а највише се тражи дебела хладовина. Али, некада ни то не може да буде спас од жеге.

„Нисам размишљао о клими уопште, јер скупо је то много. За моје примање је много скупо", каже Здравко Стефановић из Косјерића.

Дарко Трифуновић из Косјерића саветује: „Боље отворити прозор, него климу, поготово ко је слабијег здравственог стања, боље прозор него клима. Мени тренутно не ради, али можда је и боље.“

Али када нема хлада кабина возила брже се расхлади климом, која би добро дошла многим пољопривредницима.

„Нема климе. Природно хлађење. Пешкир", сматра и Жељко Илић из Шеврљуга.

Доласком врелих дана од позива се усија телефон Ивана Маслаћа, који се бави уградњом клима.

„Ми смо ти који расхлађују друге, обично радимо на великим температурама 35-40 степени. Кад дође до тренутка да клима расхлађује, ми тад пакујемо алат и идемо кући", наводи Иван Маслаћ, сервисер клима из Пожеге.

„За Град Краљево је негде око петнаест до двадесет дана чекање на могућност да вам инсталатер изађе у сусрет и дође. Али, то нека буде наук за неке наредне периоде да се о оваквим стварима размишља на време", наглашава Борис Чоловић председник Уније сервисера климатизације Србије.

Лекари скрећу пажњу да се на време чисте клима уређаји, како би се избегле инфекције легионелом, изузетно опасном по здравље.

Др Илија Вукадиновић, директор Дома здравља у Косјерићу објашњава: „То је бактерија која се размножава у самим клима уређајима и изазива озбиљна обољења, на првом месту запаљење плућа, а онда и нека друга пратећa обољења“. Саветује и да не треба правити велике температурне разлике између спољне средине и температуре просторије. „Никако не температуре од осамнаест, деветнаест степени, него да то буде неких 23 до 25 степени, што је нормално за оптимално функционисање".

Педијатри препоручују да деца не спавају у просторији у којој је укључена клима. Како су високе температуре опасне по здравље, препорука је и за одрасле да избегну температурне шокове, које сами могу изазвати неправилном употребом клима уређаја.

недеља, 14. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару