Читај ми!

Како живе српски студенти постдипломци у Јужној Кореји

У Јужној Кореји је тренутно 16 спрских студената, стипендиста њихове владе, на постдипломским студијама. Међу њима су и три Ужичанке. Стипендије добијају студенти из земаља са којима Република Кореја има дипломатске односе, а са Србијом су успостављени пре 35 година.

Након захтевне селекције Владе Републике Кореје, као њени стипендисти, Ужичанке Тамара, Милица и Тања, жељне упознавања нове културе и система образовања, мастер студије наставиле су у Сеулу.

“Имала сам жељу да не само посетим неку земљу, него да живим и учим о тој култури и да учим други језик, тако да ми је ова стипендија била итекако права прилика за то”, каже Милица Радовановић, студент антропологије, Сеул Национални универзитет, ГКС стипендиста.

“Образовање у Јужној Кореји, посебно на мастер нивоу се више ослања некако на практично знање и на учење кроз праксу… креативно размишљање и сваки чланак који ја прочитам некако гради ка тој финалној тачки, мом мастер раду”, рекла је Тамара Видић, дипломатија, Кореа Универзитет, ГКС стипендиста.

“Много више утиче да размишљамо о томе како би нешто могли да применимо у систему, али и шта би могли да допринесемо и самима себи”, истиче Тања Радовановић, студент технологије, Сеул Национални универзитет, ИТПП стипендиста.

“Стипендисти корејске владе су међу најбољим студентима које имамо. Интелектуално су најинтересантнији, долазе са различитим искуствама и погледима на свет, подижући на тај начин и квалитет образовања овде”, навео је Цуз Потер, професор на Кореа Универзитету.

Милица и Тања, иначе сестре и Тамара похађају такозвани СКАЈ универзитете у Сеулу, назване небеским, како због акронима, тако и тежине уписа.

Кореја Универзитет је један од Универзитета у Јужној Кореји на којима је тренутно 16-оро студената из Србије, међу којима 13-оро, у оквиру Глобалне стипендије Кореје, за коју се сваке године пријављују студенти из 140 земаља света.

“Они су оно младо, лепо, паметно лице Србије које ствара један нови имиџ наше земље и свих наших грађана у Републици Кореји, у земљи у којој се јако мало зна, објективно, о Србији”, наглашава Немања Грбић, амбасадор Републике Србије у Републици Кореји.

Реално је очекивати да ће наши студенти учврстити мост сарадње две земље, додаје амбасадор, посебно на пољу савремених модерних технологија, биотехнологије и вештачке интелигенције у чему је Кореја у светском врху.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару