Читај ми!

У Лесковцу бесплатни прегледи житне жлезде за жене

Удружење "Хероине" из Београда у сарадњи са министарством здравља организује за жене широм земље бесплатне, превентивне прегледе штитне жлезде. У Лесковцу је интересовање велико. Само током јучерашњег дана прегледано је 206 жена.

Испред мобилног ултразвучног кабинета у дворишту Шоп Ђокићеве куће у Лесковцу гужва. У реду су и млађе и старије жене. Бесплатан, без књижице и заказивања - за преглед штитне жлезде потребно је десетак минута.

“Много ми значи превентива. Да видим да ли је у реду ако није да предузмем лечење", каже Љиљана Стаменковић из Лесковца.

"Ишла сам на прегледе. То је све у границама нормале, али хоћу сад поново да видим да ли се нешто променило", наводи Мирослава Стаменковић из Лесковца.

"Хвала богу све је у реду. Много ми је значило. Докторица је одлична, организација је одлична", сматраЈелена Ристић Стојилковић,из Лесковца.

Лабораторијске анализе хормона и ултразвучни преглед кључни су у откривању обољења штитне жлезде. Предњачи хипотиреоза,успорен рад и смањена функција тироидне жлезде.Често се уочавају и чворови који су у мање од 10 одсто случајева карциноми.

"На ултразвучним прегледима најчешће се уочавају проблеми у изгледу штитне жлезде,промене у њеној величини у смислу увећања или смањења штитне жлезде,промене у њеној ехо структури и промене у смислу чворића разних како се у народу зову у смислу фокалних промена", објашњава др Тамара Милосављевић, радиолог у Клиничком центри Ниш.

Поремећаји у функцији и изледу штитне жлезде утичу на рад срца, мозга, дигестивни систем, зглобове. Обољења су у порасту због тога је Удружење "Хероина" под покровитељством министарства здравља организовало караван "Штитна је твој штит". Широм Србије до сада је прегледано 1300 жена, од чега је половина са дијагнозом.

"У Лесковцу је јако велики одзив, верујем да ће у сваком граду бити исти одзив зато што је женама итекако потребан преглед. Оне дођу са другарицама, дођу са мамом, са сестром и некако јако ми је драго да схватају суштину, а то је да је превенција на првом месту", наводи Марија Лакић, оснивач Удружења "Хероине".

Списак фактора ризика је дугачак. На неке попут исхране, стреса, физичке активности и лоших навика итекако можемо да утичемо. Наредна станица каравана је Ваљево.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије