Временске непогоде у западној Србији преполовиле род малина

У западној Србији спорадично је почела берба малине, које ове године има на мањим површинама него раније. Уз променљиве временске услове и велике температурне разлике, на род утиче и учестало невреме, уз обилне кише и град.

Огромне количине града који се срчио на село Медовине на Голији потпуно су уништиле засаде малине Ратомира Коматине и његових комшија. Невреме је прошле седмице обрало малињаке, а страхују да рода неће бити ни наредне године.

“Жао ми је много што сам много труда уложио - и пара и рада. Ни пола сата није трајало колико је то олуја наишла, то је овако ударило косимице, па видите кад је то збрисало све ко да си узео косу па покосио”, прича Ратомир Коматина, из села Медовине код Ивањице.

На овогодишњи род у читавој западној Србији значајно ће утицати временски услови јер се пред сезону бележе велике температурне разлике. То потврђују малинари из околине Ваљева, где добру бербу очекују само у младим засадима и у онима где је примењена добра агротехника.

Младен Мирић, из села Сушица код Ваљева наводи: “Имали смо прошлог лета позну јесен која је била сува, затим смо имали благу зиму и јаке ветрове који су исушивали и оно мало што је биљака остало здраво. Пролеће дошло, температуре видели сте какве су биле, кренула је малина рано, затим суше пратиле... поправило се стање са овом задњом кишом.”

У шабачком крају стигли су први плодови зрелих малина. Зоран Димић је у тој производњи већ седам година. Уложио је у наводњавање, заштитну мрежу па очекује између 10 и 12 тона рода и нада се доброј откупној цени.

‘’Крупноћа је фантастична за сад је одлична што се тиче цене мене би задовољила цена између 300 и 350 динара. Мислим да не би требала да буде нижа, а ја сам своје одрадио што је требало да се уради уложио сам поприлично и није ми жао кад видим да је овако у оваквом стању она сада”, истиче Зоран Димић, малинар из Шапца.

Неповољни временски услови сигурно ће утицати на оводишњи род малине, а произвођачи кажу да ће и у знатној мери смањити принос у односу на претходне године.

субота, 15. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије