У Падини код Ковачице једина школа у Србији која носи Титово име

Уочи 25. маја, који се некада славио као Дан младости, посетили смо једину школу у Србији јер и даље носи име доживотног председника СФРЈ маршала Тита.

Јединствен призор - основна школа у Падини, једина у Србији и даље носи име Маршала Тита, настава се одвија искључиво на словачком језику, а ђаци певају химну државе на српском.

Иако носи назив по једном од највећих комунистичких лидера, основна школа Маршала Тита настала је заправо из црквене школе Словачке евангелистичке цркве.

Падину, у општини Ковачица, основали су Словаци 1806. када су из тадашње горње Угарске мигрирали на југ, како би бранили границе од Турака. Те године оснивају се црква и школа. Свештеници су директори, а оргуљаши учитељи.

„Нису имали више од 5 предмета. То је било писање, читање, рачунање, веронаука и неки практични део живота који су учили. сваког јутра школски часови почињали у цркви. У пола 8 су деца дошла, 30 минута је била кратка, преко седмична литургија", наводи Слађан Срдић, свештеник у Словачкој евангеличкој цркви-сениор банатски.

Уместо на литургији, данас се ђаци са протестантском вером упознају на часовима веронауке. Тито их у томе надгледа са свих страна. Има га на улазу у зграду, иде у корак с временом, чувају га у посебном кутку. А колико ђаци знају о њему?

На питање - ко је био Јосип Броз Тито, деца одговарају: „Председник Југославије и водич Партизана у Другом светском рату". Знају да се 25. маја славило његово рођење. Напомињу и како мисле да је то изгледало: "Када су у први разред ишли, онда су славили то, и обукли су се у црвено и бело и плаво".

И директорка школе, рођена је после Титове смрти, па углавном о доживотном председнику Југославије зна из књига и прича старијих.

„Прва генерација је почела да похађа 1966. године, од 1969. поносно носимо име школе Маршала Тита. И о томе сведочи докуменат који имамо у Титовом кутку. Данас бројимо до 400 ученика у нашој школи", истиче Људмила Томан, директорка школе.

Некадашњег председника Југославије углавном се сете 25. маја. Али, тај датум за њих није сећање на Дан младости, већ дан школе, на коју су, кажу, веома поносни, јер има јединствено име.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије