Ужички ватрогасци спасили две жене и дете из аутомобила у бујици

Због климатских промена, елементарне непогоде сваке године изненаде силином олујног ветра, количином падавина и градоносним облацима, који остављају пустош. Онима, који се затекну у невољи, међу првима у помоћ прискоче ватрогасци спасиоци. Тако је било и пре неколико дана у ужичком крају.

Када је аутомобил окружила вода из набујалог потока због количине кише која се за кратко време сручила недалеко од Ужица, ватрогасци су добили позив за помоћ. Немања Пенезић и Момир Боровић, имали су искуства у евакуацијама из поплава, али први пут тако комлексан задатак.

“Ту смо добили позив да вода бујична носи аутомобил и у коме се налазе две жене и дете старости две године. Велика силина воде је била, али смо успели да приђемо, од пола метра до метар бујична вода. Значи, ви ту стварно не знате како да реагујете. Једна жена је излазила из кола и њу је носила вода, једва је успела да се спасе”, препричава Момир Боровић, из Ватрогасног батаљона Ужице.

Прибраност и искуство ватрогасаца спасилаца било је пресудно да у тако тешкој ситуацији брзо реагују и спасу три људска живота. Најчешће интервенције имају у саобраћајним незгодама, пожарима, али све чешће и у поплавама.

Саша Цицварић, нечелник Сектора за ванредне ситуације Ужице истиче: “Зависно да ли је евакуација неког целог насељеног места. Ми ове године то нисмо имали. Ту ситуацију имали смо ранијих година, када једно комплетно насеље можемо да евакуишемо и спасимо”. Додаје да се преко хиљаду људских живота у току године спаси у Ватрогасно спасилачком батаљону Ужице. “Поред тих и људских живота, ту су и кућни љубимци. Неретко се дешава да ватрогасци као спасиоци раде спасавање и мачке са дрвета и пса из речног корита”.

Сваки живот за ватрогасце спасиоце је важан. Та мисија их увек мотивише и ниједна ситуација или непредвиђена околност не може их, кажу, изненадити и дочекати неспремне.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије