Из Сомбора кренуо Караван безбедности у саобраћају

Сомбор је данас био домаћин Каравана безбедности саобраћаја. Носилац пројекта је Министарство унутрашњих послова, уз медијску подршку РТС-а.

Надлежне службе показале су координацију рада приликом саобраћајне незгоде која је симулирана на Тргу Светог Тројства у Сомбору. Подаци о погинулима и повређенима на домаћим друмовима и даље су забрињавајући.

„Подаци говоре да око 500 људи настрада током године, а 20 хиљада је повређено. То су вам стални губици“, наводи Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова. Додаје да би било добро када би превентивним акцијама успели да смањимо тај број саобраћајних несрећа. „Зато је и важно да буде што више деце овде, где су деца ту су и родитељи“, рекао је Дачић.

Симулатор превртања возила показао је важност везивања појаса, а пијане наочаре колико алкохол угрожава безбедну вожњу.

„Радимо на томе да успоставимо системске мере и активности како би наша деца, сутра, израсла, на првом месту - у безбедне генерације“, истакао је Бранко Стаматовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Србије.

Деца из вртића и ученици сомборских основних школа имали су прилику да се кроз радионице и полигоне упознају са саобраћајним прописима и надлежним службама спасавања.

Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора сматра: „Оно што је најбитније да ћемо сви ми заједно данас када прођемо и кроз полигон и ове прелепе штандове, много тога научити, како бисмо сви били безбеднији у саобраћају“.

„АМСС дуже од 50 година организује такмичење у познавању саобраћајних прописа „Шта знаш о саобраћају“. Последње две године наши малишани, наши основци, су прваци Европе“, наглашава Милан Николић, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије.

У првој фази, "Караван безбедности саобраћаја" стиже и до Крушевца, Ваљева, Новог Пазара и Пирота.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије