Како правовремено помоћи особама које се налазе у животној кризи

Правовремена помоћ особама које се налазе у животној кризи, неретко значи и спасен живот. То најбоље знају Данијел Николић, Хаљит Безјак и Сабит Итај из Новог Сада, који су управо разговором сачували један. Полицијски преговарачки тимови у превенцији суицида учествују две деценије. Стручњаци кажу да и свако од нас може бити значајна карика када наступи тренутак слабости.

Тројица радника градске чистоће, журили су на посао тога дана, када су на ивици моста уочили човека. Пришли су опрезно.

“Немој да радиш то. Он се окренуо на те речи. Буквално се обратио нама - опуштено момци, ви продужите даље, ја сам решио, па сам решио да то урадим. Онда је уследила и та прича моја, да га буквално молим да то не уради, да било шта кажем да га уразумим и ето, успело је то”, каже Данијел Николић, радник ЈКП Чистоћа Нови Сад.

Када им је пришао, заградили су га телима и сачекали полицију и хитну помоћ.

На питање да ли је реаговао још неко осим њих, Хаљит Безјак и Сабит Итај - радници ЈКП Чистоћа Нови Сад, одговарају: “Није нико реаговао, није ни стао, једино смо ми били стали, људи су нас обилазили”.

Зато је неопходна обука грађанима да особе у кризи препознају и реагују тренутно, што је управо и једна од јавно-здравствених мера у спречавању самоубиства.

“Ово су ургентне ситуације у којима свака особа треба да зна да треба да позове хитну помоћ и да покуша особи да помогне, да јој одврати пажњу од оног импулса, јер импулс има ограничено трајање и ствара могућност да професионалци реагују на време и да помогну људима који се налазе у кризи”, наводи др Снежана Укропина, Институт за јавно здравље Војоводине.

Једна од многобројних превентивних мера је и ограничење средстава за извршење суицида.

“Ограничење доступности ватреног оружија, пестицида, седатива, као и обезбеђење односно приступа мостовима, високим грађевинама, на којима би требало да се налазе обележене табле са телефонима на које могу да се обрате особе које се налазе у овој врсти ургентне кризе”, додаје др Снежана Укропина.

Међу професионалцима, значајну улогу имају полицијски преговарачки тим, који је за двадесет година постојања, од суицида одвратио 273 особе.

Прошле године образован је Национални преговарачки тим и Регионални преговарачки тимови, а полицијски преговарачи су распоређени на целокупној територији Републике Србије, тако да сваког тренутка, у најкраћем времену, могу да одговоре на сваку кризну ситуацију, наводе у МУП-у.

Особе у кризи могу потражити помоћ позивом Националне линије за превенцију самоубистава или Центра за емотивну подршку особама у Кризи „Срце".

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије