Како безбедно прославити матуре

Мај и јун су месеци за мале и велике матурске прославе. Породице, просветни радници, али и матуранти желе да тај догађај памте, и да не буде нежељених ситуација. У циљу безбедности Министарство унутрашњих послова спроводи пројекат "Матура 2024", током којег се организују "Дани отворених врата".

У просторијама полицијске управе у Јагодини током „Отворених врата" разговор матураната ОШ „Бошко Ђуричић" и припадника полиције. За прославу матуре су већ спремни.

“Искрена да будем ја сам једва чекала, ми смо од првог разреда сви заједно тако да ми је мало жао што се растајемо, а опет то је једно ново поглавље у животу тако да је то много добро”, сматра Елена Милојевић, матуранткиња.

Ново поглавље у животу и многобројни изазови. Са припадницима полиције и волонтерима Црвеног крста мали матуранти разговарали су и колико је опасно у њиховом узрасту конзумирати алкохол који не ретко буде окидач за многе нежељене ситуације, али и како помоћи особи која је изгубила свест.

“Сваки други дечак сваког другог викенда конзумира алкохол”, каже Михајло Андрејић, матурант. На питање колико је то опасно посебно када се нађете на некој прослави, одговара: “Па, може бити опасно, а може бити и у неким границама нормале”.

“Мислим да би сва деца требала да чују ово предавање јер постоје свакаква деца и могу свашта да ураде што није баш добро и мислим да је ово предавање баш због тога значајно”, наводи Вељко Милошевић, матурант.

Да прослава матуре свима остане у лепој успомени не брину само родитељи већ и наставници и професори.

“Ово предавање, превентивна акција матура је заиста једна добра ствар и то кажем из искуства јер сам прошле године била одељенски старешина осмог разреда и слушали смо све ово овде и могу да кажем да је заиста помогло деци да схвате шта све треба да раде”, истиче Марија Алексић, наставница историје.

Пројекат "Матура" припадници полиције организовали су и ранијих година, превенција је кажу дала добре резултате, па нису имали повређене у саобраћају због алкохолисаности или ремећење јавног реда и мира током матурских прослава.

Дејан Јовановић, официр за превенцију и рад у заједници у ПУ Јагодина напомиње да ће полиција у дане завршетка школске године као и у дане прослава матурских свечаности појачано вршити контролу саобраћаја и контролу ремећења јавног реда и мира, како у близини школских дворишта, тако и на трговима, улицама и у близини објеката где ће бити организована матурска прослава.

Полиција, родитељи, наставници и деца сви ће током маја и јуна желети да звуци сирене не буду музика која ће прекинути матурска славља.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије