Нови Сад: 91. Међународни сајам пољопривреде обара рекорде посећености

На 91. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду гужве од суботе. Тадиционално, највеће је интересовање за механизацију. Први пут је изложен домаћи трактор из Бачке Паланке, атракција су шампионска грла, а дипломате из Евопске уније, овогодишње земље партнера, данас су показале и кулинарско умеће.

Многи су на сајму како би обновили већ дотрајалу механизацију.

“Више година долазим да обиђем, да видим савремене машине и тако. Али нешто сам и купиo, раније сам купио и трактор”, каже Мартин Валоваз, ратар из Ковачице.

Жељко Обрадовић, ратар из села Смољаница додаје: „Хтели смо да дођемо да погледамо мало шта има иноватино од технике и то, мада то је само пуста жеља, можемо само да видимо, тако да је питање колико ћемо то моћи да купимо”.

Након неколико година развоја и производње, изложен је и домаћи трактор из Бачке Паланке. Сви би да пробају и виде како изглега аутентична машина, састављена већином од српских делова.

“Одушевљени смо, али и пољопривредници који су једва дочекали да виде на овом сајму домаћи трактор. Заправо, трактори су одвукли сву славу овога сајма, јер ми смо дотерали још и 42 прикључне машине и најтежи задатак нас као продаје је да направимо акценат и на прикључцима, јер заправо сви иду код трактора”, наводи Радован Комад, произвођач трактора из Бачке Паланке.

Недалеко од Солдатовићевих коња, препознатиљиве скулптуре и симобола сајма, они прави, такмиче се лепотом и снагом. Овај пар Белгијске расе има заједно више од 1800 килограма. У другом делу, рогати тешкаши. Бик Роби из Пачира, засенио је ове године и вишеструко награђиване шампионе Раденка Јеремића.

“Има 1620 килограма, стар је три месеца и четири године. Од малена се издвајао доста, највећи је био и најлепши, тако да смо њега изабрали”, рекао је Дејан Такач, из Пачира.

У простору ЕУ, могле се су чути и важне информације и процесу проиводње хране, приступним фондовима, односно дугој сарадњи земље партнера и Србије, која представља и део процеса проширења.


Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији рекао је да желе да фармери из Србије постану Европски фармери. "За то им је потребна наша подршка, зато смо кроз програм ИПАРД 2 определили 175 милиона евра бесповратних средстава, а ИПАРД 3 програмом, који се реализује од 2021. до 2027. године, обезбедили смо донацију од 288 милиона евра.

Домаћини кажу да се посетом и бројем излагача, Сајам враћа у своје најбоље дане.

"Преко 20 хљада посетилаца је јуче посетило Новосадски сајам, што је једно 30-40 одсто више него прошле године, у суботу је исто било 30-40 одсто више него прошле године. На 20.000 метара квадратних је механизација. Национална изложба стоке је никад боља, комисија има страховитих проблема да одлучи ко је најбоља, јер су узгајивачи изнели најбоља грла која имају у свом дворишту", наглашава Никола Ловрић, директор Новосадксог сајма.

Сајам траје до четвртка, када ће бити проглашени и сајамски шампиони. Породични дан је традиционално среда, када уз једну улазницу, понуду сајма може погледати цела породица.

 

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије