Шта крије водена пећина у ариљском крају

Када се помене Ариље, најчешће се помисли на малину и текстил. Ариљски крај, међутим, има и историјске и природне потенцијале, које последњих година најчешће откривају планинари.

Бистра планинска речица Пањица усекла је кањон међу стенама и шумама. На простору дугом тек око километар сместило се право благо готово нетакнуте природе. И они који су ту често радо изнова долазе.

“Два прелепа водопада, овај један који видимо и други који је мало сакривен, Водена пећина. Изнад су две пећине - Растовача и Хајдучка пећина. Прелеп крај и кад год долазимо увек срећемо туристе који долазе из земље и иностранства”, наводи Мирослав Вранић, из Планинарског друштва "Сунчаница" у Ариљу.

Међу гостима су ипак најчешћи планинари који не крију одушевљење.

Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије истиче: “На овим околним висовима сам био пуно пута, али у кањону Пањице сам први пут и одушевљен сам - као прво природа, река је чиста, природа је предивна”.

“Међу многим планинама које сам прошао, прошао сам доста тога, ово је нешто што је мало необично и много ми се свиђа”, рекао је Гаврило Миле Принцип, из Босанског Грахова.

Водена пећина с околином је ариљски бисер природе на који се тек рачуна у туристичком смислу.

“Пећина је недовољно истражена. На основу досадашњих сазнања и спелеолошких истраживања може се закључити да постоји подземна дворана са језером. То потврђује и чињеница да је пећина богата подземним водама, издашним током целе године”, наглашава Славица Јовашевић, из ТО Ариље.

О стазама крај Пањице сада највише брину ариљски планинари, а за кретање по кањону треба и спретности и кондиције.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије