Читај ми!

У бојничкој општини све више шаранских рибњака

Уз нове засаде воћа, по чему је позната општина Бојник, последњих неколико годину подижу се и рибњаци. Услови за узгој шарана су одлични. Све што произведу продају широм земље.

Уместо говеда и коња које су генерацијама чували, на имању Стаменковића у Косанчићу код Бојника пре 10 година подигнут је рибњак. Томислав, инжењер сточарства и професор у Пољопривредној школи први је у Пустој реци почео да узгаја шаране. На дедовини је саградио пет базена који су пуни до октобра.

"То је грана која не изискује толико времена као свака друга сточарска производња. Ту су обавезе доста мање", наводи Томислав Стаменковић, произвођач рибе из Косанчића.

За недељу дана почиње мрест. Стаменковићи годишње произведу око тону и по конзумне рибе и млађи. Уложено се за годину и по дана врати.

"Услови су добри. Били би још бољи када би имали природни извор са водом. Овако сву воду додајемо из бунара помоћу пумпи, ради се помоћу пумпи све то поскупљује производњу", каже Томислав Стаменковић, произвођач рибе из Косанчића.

Кад крену летње врућине у базене спуштају аераторе да би шарани имали довољно кисеоника. Марија је уз супруга доста научила о рибарству. Помаже у свему.

"Кад су изловљавања онда имамо помоћ, тако да то је најтежи део посла. Волимо овај посао, радимо с љубављу и задовољни смо", истиче Марија Стаменковић.

Задовољан је и Владимир Китановић у селу Драговцу. Пре 3 године је направио рибњак. Шаране храни искључиво куваном пшеницом и кукурузом.

"Има тржиште чак има и више него што треба. Задовољан сам с тим. Планирам да исто проширим за још један, два сигурно да направим", каже Владимир Китановић, произвођач из Драговца.

За подстицаје у пољопривреди из буџета општине Бојник издвојено је 4 милиона динара, највише за сточарство. Ове године први пут субвенције ће добити и домаћинства која се баве узгојем рибе.

"Да конкретно и њих помогнемо односно да финансирамо и ту сточарску производњу јер могу рећи да су ови рибњаци код нас контролисана производња и да је квалитет меса изврстан", наводи Ивица Јовановић,шеф одсека за пољопривреду Општине Бојник.

Због тога је и потражња шарана посебно млађи велика. Надају се да ће уз субвенције и рибњака бити знатно више у бојничкој општини.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара