Бранковина - важно место за српску историју и културу

Када се почетком 19. века рађала модерна Србија, Карађорђева и Милошева, историјски догађаји и кључне личности потичу из Бранковине. А у наредном веку јака, а нежна поетска реч инспирисана отаџбином и завичајем, делом и ликом Десанке Максимовић одјекнула је светом.

Драгуљ међу светим местима српске историје и културе је Бранковина. Овде почивају знаменити Ненандовићи. У освит рађања слободне Србије погубљен је у Ваљеву кнез Алекса. Синови му, Прота Матеја постао је први председник Совјета, а Јаков, први министар унутрашњих дела. Кнегиња Персида, кћи Јеврема и унука Јакова Ненадовића родила краља Петра Првог Карђорђевића.

„Можемо да кажемо и династија Ненадовића која ништа мање историјски није значајна од Обреновића или Карађорђевића, али никад није успела да се пробије на тај начин и да достигне славу и значај какав су имали Обреновићи и Карађорђевићи, није успела да постане владајућа династија у Србији", прича Марина Ћировић, кустос историчар Народног музеја у Ваљеву.

У задужбини Протеје Матеје, цркви Светих Арханђела чувају се реликвије из 19. века.

„Прота Матеја је и зачетник српске дипломатије савремене. Он је добио задатак од Совјета да иде у Русију да тражи помоћ од рускога двора. И тада од црквеног достојника добија мало јеванђеље над тим је заклета Прва српска влада. Када је умро син Проте Матеје, чика Љуба наш славни, велики путописац, имао је жељу да буде сахрањен у гробу са својим оцем, Протом и том приликом из гроба се извадило Протино јеванђеље и ручни крст", каже протојереј ставрофор Душан Патијаревић.

Стару школу Прота Матеја подигао је 1833. године после изградње цркве. Музејска поставка у њој сведочи о школству у 19. веку. У писању гушчијим пером и мастилом могу се окушати посетиоци културно-историјског комплекса. У вајату до Протине школе рођен је његов син, Љубомир Љуба Ненадовић, књижевник, путописац и дипломата.

„А са горње стране налази се нова школа или Десанкина школа. Њен отац, Михаило, био је учитељ и породица је живела у једном малом учитељском стану, управо где је наша данашања поставка. Поставка посвећена Десанки садржи предмете које је лично песникиња поклонила нама, Народном музеју за живота, а део предмета је након њене смрти поклонила њена породица по мајчиној линији. А поставка садржи и прегршт дивних фотографија нашег суграђанина, Драгише Меденице. Ту између осталог можемо видети део њених рукописа, признања, њену врло интересантну радну собу, део колекције шешира, по чему је Десанка била препознатљива, је л` тако", наводи Зоран Божић, водич Народног музеја у Ваљеву.

„Знам песника, песнике са песмама

које се само за себе пишу

Знам многе судбином притиснуте,

А ипак још дишу" – стихови Десанке Максимовић.

За живота славне поетесе живописну Бранковину походили су песници са свих меридијана. Одабрала је и да остане у месту поетског ходочашћа. Десанка Максимовић почива у сенци столетног граба са животним сапутником Сергејем Сластиковим Калужанином. Али она је ту са својом поезијом и фоном Бранковине, њеном вечном инспирацијом.

"Не, немој ми прићи! Хоћу издалека

да волим и желим твоја ока два.

Јер срећа је лепа само док се чека,

Док од себе само наговештај да."

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара