Врање: Проблем са псима луталицама

Инспекцијским и другим службама у Врању месечно се јави и до тридесеторо људи које су ујели пси о којима нико не брине. Град годишње за одштету издваја око 13 милиона динара, зато је сада у плану изградњу азила.

Пре три месеца, док се из града враћала кући, Мирославку Тасић из Содерца напао је чопор паса. Оборили су је и повредили јој ногу. Од тада се лечи и страхује.


"Нон стоп пијем бенседине од како су ме ујели. Јел се плашите да идете сада сами? Па сада ни случајно сама да кренем за град" уплашена је Мирославка Тасић из Содерца код Врања.


Пси којима је улица дом, изазивају страх и код одраслих и код деце.


"Нисам имао никакву храну само сам ишао да се прошетам и одједанпут је пас скочио и ту ме ујео", забринути су грађани примећујући: "Град као град није безбедан прво за родитеље и за децу, па тек онда за старије и мало слабије покретне људе."


Са улица града, по налогу инспекције, радници Зоо хигијене псе превозе у прихватну станицу, где их ветеринари лече и збрињавају, ипак их враћају на места где су пронађени, јер се ту најбоље сналазе.


"У току године ми имамо неких стотинак акција на територији града Врања.У тим акцијама се на годишњем нивоу ухвати око 300 напуштених паса", каже Весна Стефановић, ЗОО хигијена ЈКП "Комрад" у Врању.


И појединци и удружења за заштиту животиња у граду брину о псима, хране их редовно и удомљавају.


"Да се ради титар, да се прими беснило и тако даље све како иде по протоколу. Велики број паса сам збринула и сада имам исто велики број паса" истиче Тања Лакићевић, Удружење "Борба за живот у Врању


"Када шетамо улицом и наиђемо на пса луталицу који дрема увек треба неким благим тоном да се најавимо њему, треба само продужити никако да се мазимо са њим или машемо рукама, то они сматрају непријатељским ставом" саветује др Данијел Марковић, ветеринар у Врању.


Због уједа паса људи траже одштету од града, месечно има око 30 пријава.


"Тужимо град и отприлике око 50 хиљада динара је одштета коју плаћа град" износи Миомир Тасић, адвокат.


"Из претходне године из 2023.године је одвојио негде око 13 милиона динара за надокнаду штете од уједа паса односно, негде око 300 захтева" додаје Небојша Стаменковић, већник за пољопривреду, екологију и заштиту животне средине.


Ветеринари апелују да власници не напуштају своје љубимце, јер они тада постају рањиви и могу бити агресивни. Град планира изградњу азила капацитета око 800 паса.понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије