Радионице против вршњачког насиља у Суботици

У сарадњи са градским координационим телом за борбу против насиља у школама, стручњаци Центра за несталу и злостављану децу, у суботичким школама спроводе обуку деце како да се сачувају од дигиналног насиља. Како се постаје веб детектив?

Шта су фишинг, сајбер булинг, онлајн завођење и друге опасности које вребају децу на Интернету, основци ће сазнати у едукативним радионицама у којима ће бити обучени да сазнања преносе својим вршњацима.

Игор Јурић, оснивач Центра за несталу и злостављану децу објашњава шта је идеја: „Да се фокус рада пребаци на децу јер сматрамо да они, уколико буду у раном узрасту препознали штетан садржај на Интернету, говор мржње и слично, да могу брже да реагују, да могу да пријаве насиље и да ми то насиље буквално сасечемо у корену.“

Ученици који су похађали едукативне радионице наводе да су добили вредне информације како да буду безбеднији на Интернету:

„На овом предавању сам научила да не треба да се пецам на Интернету, да што мање будем на телефону и да што мање играм игрице“, каже Мирјана Стојановић, ученица ОШ „Матко Вуковић“.

Давор Закић, ученик исте школе, додаје: „Ту је опасно да кликнемо не неке линкове, тамо су неки вируси за телефоне и можемо неком тако да пошаљемо неку ружну поруку.“

„Знала сам да је фишинг пецање, али нисам знала да може то да буде и на Интернету, да могу да се упецам на неке лажне сајтове“, наводи ученица Теа Милојевић.

Важно је да ђаци усвоје дигиталне компетенције, али и да стекну поверење у наставни кадар, истичу у суботичкој школи „Матко Вуковић“.

“Да школа буде, наставници, учитељи, стручни сарадници буду те особе од поверења којима ће се деца обратити“ наглашава Мирјана Стевановић, директорка ОШ „Матко Вуковић“.

Радионицама које треба да омогуће безбедније дигитално окружење ђака, до краја ове календарске године, биће обухваћене све суботичке основне и средње школе.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара