Читај ми!

На пијаце стижу прве домаће јагоде

Домаће јагоде, стигле су раније него претходних година. У шабачком крају, где су највеће површине под тим воћем, берба у пластеницима почела је пре десетак дана, а јагода већ зри и на отвореном.

Испод мишарског брда у четири пластника, јагода зри већ десетак дана. Све што уберу, Качаревићи лако продају на пијаци. У производњи и берби, ангажовани су сви укућани.

“Јагоду смо кренули да беремо пре једно десетак дана. Ово је треће, четврто брање. Продаја иде лепо и солидно. Квалитет је одличан. Цена је 400 динара килограм. То је на мало, по то се крчми”, каже Љиљана Качаревић из Мишара.

“Исплативија је много, али је и веће улагање у пластенику. Имамо пет ари јагоде под пластеником. Род је задовољавајући, крупноћа је одлична. Тражи се јагода, зато што је сада нема на тржишту, јер је пластеничка. Стигла је месец дана раније него што је то уобичајено”, наводи Младен Качаревић из Мишара.

Први род углавном има и највећу цену, због тога се све више пољопривредника одлучује за производњу у пластенику. Душан Гајић из Горње Врањске, овог пролећа очекује да ће убрати килограм јагоде по биљци.

,,Очекујемо добар род. За сада је све како треба, још само мало време да нас послужи. Сутра крећемо са првим убирањем плодова. Можда од следеће недеље неке веће бербе. Продајемо фирмама на велико, тренутна цена је ту негде од 300 до 350 за килограм пластеничке јагоде'', каже Душан Гајић из Горње Врањске.

Захлађење није успорило зрење плодова у пластеницима. Знатно раније него претходних година, почела је и берба отвореном.

“Људи који имају под већим површинама су кренули да беру на отвореном. Оно што се мора приметити, то је да је квалитет јагоде тренутно бољи у пластеницима. Ово захлађење ће свакако успорити зрење на отвореном. У пластеницима то неће сметати. Оно што неће бити добро, то је најава да може бити ниских температура, односно мразева јутарњих за викенд. То може довести да прво коло буде уништено,'' објашњава Милорад Јоцковић из шабачке ПССС.

Јагода се у шабачком крају производи на око 2.000 хектара. Највеће површине су у Поцерини, а под пласетницима је више од 50 хектара.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво