Читај ми!

Бесплатне хаљине и одела за матурски бал

Период око матуре често оптерети кућни буџет. Како би помогли породицама да смање издатке, а матурантима да заблистају те вечери, грађани и удружења широм Србије покренули су акције у којима их потпуно бесплатно спремају за матурско вече.

Нова или једном ношена свечана гардероба за матуранте стиже као израз искрене солидарности са родитељима и тешком финансијским изазовом, а може се одабрати путем фејзбук странице Удружења “Рачунајте на нас” из Новог Сада.

“За обичан свет је то заиста луксуз, тако да то може да кошта буквално и до хиљаду евра. Знамо да су људи чак и кредите дизали да би своје матуранте, онако у пуном сјају испратили на њихов матурски бал. И онда смо на тај начин дошли до идеје да бисмо могли некако да анимирамо људе да то нешто своје мало поклоне за своје велико”, каже Маја Тинова, председница Удружења за подршку женама “Рачунајте на нас”.

Све више добрих комада завршава на отпаду после једног ношења, док многе девојке не могу да купе пристојну хаљину за матуру. Модна активнисткиња из Београда, Јелена Бољевић направила је инстаграм страницу “Сестре по хаљинама”.

“Оне које желе да поклоне своје хаљине, шаљу фотографије хаљина, а оне којима је хаљина потребна за матуру или апсолвентско вече оне се јаве са неким доказом о завршеном школовању и могу да одаберу хаљину за себе, потпуно бесплатно”, наводи Јелена Бољевић, модна активисткиња и додаје “прошле две године смо преко 250 матурских комада поклонили”.

“Хајде да ова генерација доживи нешто лепо од нас”, гласио је поздрав на крају поруке којом Београђанка Дамјана Вујовић позива своје другарице да своје најлепше хаљине позајме мутаранткињама.

“Моје дете следећег месеца пуни 18 година па сам се са њом успустила у ову авантуру бирања хаљина и схватила каква је ситуација са ценама и избором. Можда је то преломило да ангажујем једно вече пар другарица, сутрадан су се укључиле моје сестре, колегинице, и ето, и то је попримило мало већи неки обим”, каже Дамјана Вујовић, иницијатор акције.

Ученика и ученицу одличног успеха, а слабијег материјалног стања, за матуру ће спремити Крушевачко Удружење баксуза, угурсуза и намћора. Ово је само једна од акција за коју новац прикупљају током године. Анегдота у вези са последњом, најбоље потврђује изреку- добро се добрим враћа.

“Једна на пример матурантиња нам се јавила после 23 године, која сада живи у Немачкој, и која је завршила медицину, и која је добровољним прилогом помогла нашем удружењу да сада обучемо још неко дете”, каже Гордана Петковић Леденко из Удружења баксуза, угурсуза и намћора “Добра нарав”.

"Не заборави леп гест, већ узврати када будеш у прилици" јединствена је порука ових акција. А прилику да дођу до свог матурског одела, на овај начин могу имати сви матуранти, и то потпуно анонимно.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво