Читај ми!

Колико кошта пролећно кречење и како наћи молера?

Пролећно време је ове године поранило, самим тим и сређивање кућа и станова. Колеге су проверавале са коликим се изазовима суочавају грађани који су одлучили да окрече зидове или изолују домове.

Како наћи слободног молера - годинама је изазов за многе. И то у целој Србији. Зато је Лозничанин Владо Пољаковић на време резервисао мајсторе.

“Пре неких пола године отприлике смо направили неки договр и ево, били смо стпљиви, а и они су да кажем испоштовали договор”, каже Владо Пољаковић из Лешнице код Лознице.

“У принципу велика је потражња за молерима и дефицит је тог посла. Клијент уколико позове сад, отприлике за два три месеца би могли можда, у завинсоти од обима посла, све зависи од тога, али отприлике два три месеца мора да чекају”, наводи пословођа Игор Костадиновић.

Месецима се чека и у другим градовима. У Новом Саду и Смедереву треба се најавити бар месец у напред, у Краљеву и Зрењанину и до три, јер исти мајстори раде и унутрашње и фасадеске радове, а фирмама које запошљавју молере приоритет су велики послови на зградама.

“Полако са тржишта обичан човек нестаје као муштерија. Нажалост, многи сами то раде кући. Али ето и поред свега тога ми имамо посла пошто, напомињем поново да нас је веома мало”, наводи Рудолф Тапаи, власник грађевинске фирме у Зрењанину.

Цене расту годинама. Од 50 динара по квадратном метру, колико је стајало пре падемије, до минимум 150 динара у Нишу и Краљеву. У Новом Пазару је у просеку евро и по, Смедереву и Новом Саду два евра по квадрату. Краљевачка фирма последњи пут је цене повећала почетком године, када је повећан и минималац.

“Цене су скочиле нажалост по наше грађане опет за неких тридесетак посто. Кажем опет због недостатка радне снаге на тржишту и због заштите коју наши суграђани захтвеају. Значи захтевају педантност једну која пре мислим да није била на овом нивоу”, каже молер Миодраг Јованвовић.

После великих поскупљења током пандемије, цене материјала су се прошле године стабилизовале, а стиропор и металне конструкције су и јефтиније од маскимално достигнутих.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара