Колико температурне разлике утичу на производњу раног поврћа

Лесковачки повртари имају пуне руке посла. Брине их нагла промена времена јер је, кажу, шок за недавно засађене биљке и неће ваљати уколико се наредних дана врате летње температуре. Што се воћа и ратарских култура тиче, киша је стигла у последњем тренутку.

Са летњих 30 на зимска 4 степена. Ни човеку не прија, а камо ли биљкама. Убрзан раст нагло је заустављен. Под пластеницима засађени парадајз и краставац. Драган Стојановић је дипломирани пољопривредни инжењер, каже да је промена времена стресно утицала на рано поврће упркос производњи у заштићеним условима.

„Биљка испод 15 степени већ стаје са обављањем њених функција тако да ово време баш не погодује пољопривреди која ће да се мало касније за неких месец дана ће да се то одрази и на принос", каже Драган Стојановић, повртар из Власа код Лесковца.

Улагања огромна, а поглед опет упрт у небо.

Срђан Милошевић, повртар из Власа каже да ће видети каква ће да буде година: “Ако буде ко са салатом и купусом, пара нема ништа, сељак је готов. Ако буде нешто мало боље моћи ћемо да живимо".

Сезона раног поврћа кренула је месец дана раније. Временски ролеркостер не би требало да утиче на производњу под отвореним небом.

„Темератратура ваздуха која је негде од 7 до 10 степени тренутно, под овим температурама све повртарске културе су у фази мировања значи не могу наставити свој даљи физиолошки раст и развој", истиче Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Ниже температуре јесу зауставиле и раст воћних култура, али су падавине добродошле јер је влага била изузетно оскудна. На обронцима Бабичке Горе Новица Ранђеловић на 5 хектара гаји крушке, шљиве, вишње, дуње, малине.

„Воће је за сада солидно, међутим има неких оштећења неких тридесетак посто на овим парцелама. Горе имам још неколико хектара воћњака где је боље стање зато што је већа висина и мање је било измрзнућа", наводи Новица Ранђеловић, производђач воћа из Црковнице.

Мр Александар Митић, дипл. инжењер воћарства из ПССС Лесковац каже да је много пресудан утицај локалитета: “Где смо имали оптималне услове имамо добро заметање, могу слободно да кажем пун принос, где су били лоши услови имамо смањење приноса 50%.”

Вредни, упорни, предани земљи пољопривредни произвођачи из плодног лесковачког петоречја учиниће све да квалитет буде најбољи, али у фабрици на отвореном није све у њиховим рукама.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара