Како у Сврљигу стимулишу пореске обезнике да плате дуговања

Физичким, правним лицима и предузетницима из Сврљига, који имају дуговања за порез, општина отписује камату, која неретко превазилази главницу. Овом одлуком Скупштине Општине предвиђене су и повољности за оне који редовно измирују обавезе.

Након што је због здравствених проблема затворио фирму и остао без посла и без прихода, Далибору Урошевићу остали су и неизмирени рачуни за порез који су се годинама додатно увећавали због камате.

“Имам дуг преко 50 хиљада. Главни дуг је 21 хиљада. Значи ми ако се отпише камате, онда могу да платим дуг. Цео дуг не бих могао да платим зато што не радим”, наводи Далибор Урошевић, Сврљиг.

Општинској каси порески обвезници дугују око 70 милиона динара, а више од половине те суме су камате којих се општина сада одриче јер су, кажу, увидели да та дуговања тешко могу да наплате.

“Покушавали смо кроз разне репрограме да додјемо до потраживања али нисмо успевали. Самим тим прошло је доста времена и камата је превазишла основна дуговања. Идеја да им отпишемо ову камату која их кочи да би били мотивисани и финансијски растерећени за даље уплате”, каже Владимир Ђорђевић, општински већник за привреду.

Одлука о отпису 100% камате односи се на локални порез по свим основама - на имовину, комуналне и друге таксе. Дужници треба да поднесу захтев и камата се у потпуности отписује уколико у року од 60 дана од доношења решења о отпису уплате главницу дуга. Повољности очекују и редовне платише.

“Они који су прошле године редовно исплатили своје обавезе, за њих су 10% умањена та њихова средства за текућу годину”, истиче Милија Милетић, одборник СО Сврљиг.

Сврљиг спада у ред неразвијених општина са просечном зарадом значајно нижом од републичког просека, а општинска пореска стопа међу најнижима је у Србији.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво