Ниш: Дискриминација ЛГБТ особа

Последњи доступни подаци о броју напада на ЛГБТ особе су из 2022. године. Тада су регистрована 94 напада - 24 више него претходне године. Србија је по стању људских права ЛГБТ популације на 26. месту, од 49 европских земаља, на листи међународне организације ИЛГА Европе.

Нишки глумац Урош Милојевић се аутовао на друштвеним мрежама, односно, објавио да је бисексуална особа. То је урадио да би, како каже, прекинуо „говоркања" и јавно поручио да нечија сексуалност није тема.

„Са идејом да поједноставим, да је то потпуно у реду, да се о томе прича на начин који је, како да кажем, обичан, једноставан, свакодневни, то је мени негде била идеја, ево и сад док причам тражим одговор зашто је то и даље табу, а притом постоји хиљадама година“, истиче Урош Милојевић, глумац.

Постоји, али у 21. веку у Нишу нпр. не постоји ниједна ЛГБТ организација, за проблеме се најчешће обраћају Одбору за људска права.

„Нажалост у последње време нема, то је потврда да ви имате регистроване нападе ЛГБТ заједнице, али имате све мање пријава институцијама система које су дужне да омогуће заштиту свима“, наводи Драган Ђорђевић из Одбора за људска права у Нишу.

После своје објаве сем неколицине негативних коментара, Урош није добио претње, али је дискриминацији, каже, био изложен. Најдрастичније - на пријемном испиту за глуму, када му је после ужег избора речено да не може да буде примљен јер је исфеминизиран.

„Да је разлог, е не можемо да те примимо ниси довољно талентован не кажем да би то било, мислим не би било пријатно, али би било поштено, а ова ствар ипак се такви некакви родимо“, сматра Урош Милојевић, глумац.

„Довољна је само претпоставка нечије сексуалне оријентације да он буде изложен говору мржње озбиљним претњама, а мали је корак од претњи у онлајн димензији до неких реалних напада који угрожавају и живот и тело“, наглашава Драган Ђорђевић, Одбор за људска права, Ниш.

Урош је уз подршку, пре свега, породице градио своје самопуздање, завршио је глуму и сада је један од најуспешнијих нишких глумаца.

 

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво