Читај ми!

Сузана из Пирота прави булгур – сир од старих сорти пшенице

Сузана Станојевић у пиротском селу Велики Јовановац прави веома квалитетан сир, али не од крављег или овчијег млека, по коме је тај крај познат, већ од пшенице. То је необичан биљни производ који потиче са Блиског и Средњег истока.

По изгледу нимало не личи на класичан сир, али је по укусу и мирису прави млечни деликатес. А да би се направио булгур – како се зове овај производ – није потребно мусти краве, већ засејати и пожњети много пшенице.

"Зрно треба да буде суво да би се одвојила та љуспа од пшенице, тај омотач је оно што даје мекиње. После тога, када се осуши, то је већ спремно за стављање у тегле, да би он стојећи још 21 дан сазрео за овакву смесу, да би могао да се направи сир", објашњава Сузана Станојевић, произвођач сира од пшенице.

У почетку је, каже Сузана, било тешко. Није имала сировину, јер се булгур прави од посебних сорти пшенице, коју су морали сами да засаде. Није јој био познат ни укус, нити процес производње. Учила је у ходу и с временом открила тајне овог сира.

"Он има мирис млечне киселине и то је, значи, тô што га издваја у односу на све оне вештачке сиреве које имамо тренутно у продавницама. У овом сиру нема никаквих адитива, ни додатака, ни конзерванса. Изузетно је природан и здрав производ", истиче Сузана.

До креативних идеја се често долази случајно. Сузани је с временом хоби прерастао у посао и већ шест година прави природан и здрав специјалитет од старих сорти пшенице које, између осталог, одликује и мали проценат глутена.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво