Како се средњошколци припремају за упис факултета?

Матуранте средњих школа осим трке за оцене чека и упис на факултете што је додати стрес али и озбиљан финансијски издатак. Како теку припреме за полагање пријемног испита, по којим ценама - Јелена Пиљевић и наши дописници из Краљева и Ужица.

Већина средњошколаца који су се определили за неку од наука блиских средњошколском градиву за пријемни испит припремају се сами.

“Ја планирам да упишем Високу здравствену школу струковних студија у Београду, односно у Земуну и имао сам ту срећу да ми је за пријемни предмет здравстевна нега коју сам имао све четири године у Мредицинској школи”, каже Никола Савић, матурант Медицинске школе у Краљеву.

“Ја мислим да је несигурност, јер мислим да је довољно оно што научимо за четири године”, каже Јана Петрашиновић, Медицинска школа у Краљеву.

“Социологија је наука која може да се научи кроз читање само, нису неки задаци па да треба неко да ми објасни, мислим да могу сам да се снађем”, наводи Павле Павковић из Гимназије „Бора Станковић” у Нишу.

У средњим школама нема организоване припремне наставе, али су професори на располагању за сваку помоћ па је ужичка гимназија последњих година добија посебне похвале с Медицинског факултета због успеха њених ђака на пријемним испитима.

“Поред наставе која је додатна, поред секција, сваки од професора излази у сусрет било којим интересовањима која они имају”, каже Владица Родаљевић из Ужичке гимназије.

“Онлајн настава је нешто на шта смо навикли и ми и ученици тако да веома често у поподневним часовима и онлајн држе прпреме”, каже Оливера Тодоровић из Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу.

Многи, међутим, сматрају да им је потребна додатна припрема поготово за факултете за које је итересовање велико.

Теодора Вићентијевић из Гимазије „Бора Станковић“ у Нишу жели да упише медицину и наводи: „Негде око 1400-1500 евра. Обично су припреме по 700 евра, на жалост нема ништа мање од тога,али ето, радим групно, не индивидуално и то ми помаже.”

Индивидуална настава још је скупља и кошта и до 3000 евра. Зато је потребно добро се информисати, јер многи факултети организују бесплатну припрему.

“Почетком априла смо почели да држимо предавања, обично се организујемо суботом од 10, сваке суботе овде на факултету, изузев за географију четвртком од 19:30 и ја бих позвала средњошколце, будуће студенте”, наводи професор Татјана Анђелковић са ПМФ Ниш.

Број места за будуће бруцоше на нишком универзитету још увек није утврђен Прошле године основне студије уписало је око 5000 студената, две трећине о трошку државе.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво