Зашто се у врањском крају ретко сеје соја

Пролећна сетва у Пчињском округу је у пуном замаху, јер су повољне температуре и ваздуха и замљишта. Углавном се сеје кукуруз, а соје ће бити само на појединим парцелама.

И ове као и претходних неколико година Дејан Ивановић из Моштанице код Врања једини у Пчињском округу производи соју. Одабрао је парцелу од једног хектара, а соју користи за исхрану стоке, јер је богата протеинима.

"Соја се у овом крају не сеје због специфичности жетве, ако се првог дана када се прве махуне отворе не изврши жетва, следећег дана она губи већ 30 посто од своје зрелости, односно плодова", објашњава Дејан Ивановић, пољопривредник из Моштанице код Врања.

Произвођачи губе и приликом продаје, откупне цене су мале, а соја се тешко одгаја, потребни су посебни услови.

"Соја је култура која захтева првенствено наводњавање да би се остварили неки просечни приноси и велики проблем наших пољопривредних произвођача је зато што немају искуство у сузбијању корова и то њима представља велики трошак", истиче Нада Лазовић Ђоковић, саветодавац за ратарство и повртарство ПСС у Врању.

Парцеле у Пчињском округу су уситњене, имају 2 до 3 хектара. Пољопривредници најчешће производе кукуруз, јер најбоље успева.

"Кукуруз, пшеница, јечам то иде, и купус“, каже Бранислав Јовановић из Моштанице код Врања. На питање - колико добијају субвенција, одговара: „Па могло би мало више, али сада за сад добро, 10.000 по хектару."

У Пчињском округу ове године ће бити око 9.000 хектара под кукурузом, до сада је засејано 20% планираних површина.

 

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара