Да ли је обрушавање стене угрозило водопаде Сопотнице код Пријепоља

Слапови Сопотнице природни су бисер пријепољског краја, али и Западне Србије. Недавно је дошло до одроњавања стене која је срушила дрвени мост. Најављује се изградња новог и унапређење путне инфраструктуре.

На природне токове човек никада неће у потпуности моћи да утиче, на шта указују остаци дрвеног моста на слаповима Сопотнице. Иако је обрушавањем стене срушен мостић, постоји план за изградњу нове туристичке атракције, која ће употпунити тај бисер природе пријепољског краја.

„Он је можда већ и био дотрајао, био је зрео за реконструкцију. Тако да ће ово можда и убрзати нека дешавања овде, а све у циљу промовисања и нових туриста који ће хрлити ка овом бисеру“, наводи Драго Попадић, председник општине Пријепоље.

Због тога се ради на изградњи седам километара пута, којим ће се коначно обезбедити прилаз аутобусима. И на тој траси мноштво је видиковаца, један је уређен, а цео крај обилује атракцијама.

„Бројна сеоска туристичка домаћинства која нуде богату гастрономску понуду. Такође, поред тога налази се и стара хидроцентрала односно објекат који датира из прве половине XX века“, каже Петар Васиљевић, директор Туристичке организације Пријепоље.

Да би се унапредила туристичка понуда, уредиле пешачке и планинарске стазе неопходна је подршка општине и државе, каква је у последње четири године, каже житељ Сопотнице Војо Вукашиновић. Он је изградио рибњак и регистровао етно домаћинство.

„Долазе људи са Златибора, са Златара, ја их питам како је. Златибор - онако, Златар - супер је, одлично. Значи, планина, хоће да буду сами људи, хоће да природа све више тражи да буде присутна код људи“, прича Војо Вукашиновић власник етно домаћинства и рибњака у Сопотници.

Враћање у живот опустелих села оживљавањем туризма обезбедиће и очување Сопотнице тврде житељи. Али се недалеко од водопада, на томе ради и стручном обуком планинарских водича.

Драган Петрић координатор заштићеног подручја Споменик природе „Слапови Сопотнице“ истиче: „Тај теоријски део наравно да морамо да урадимо кабинетски у Планинарском дому. Али онај практични дио, ми радимо овде на подручју заштићеног подручја и у непосредној околини“.

Слапови Сопотнице никога не остављају равнодушним, па су се због тога многи забринули због одрона. Међутим, надлежни тврде да ће се унапредити, али и очувати тај природни бисер. Свакако, очекује се одговорнији однос туриста, како се не би нарушио склад природе.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво