Бујановачко језеро: Годинама запуштено и заборављено, има ли наде да опет оживи

Бујановачко језеро је некада било атрактивно место за туристе, излетнике и риболовце. Овде су на одмор свраћали и путници намерници из Србије и иностранства. Последњих година је запуштено. Има ли наде да овај туристички бисер оживи?

Мутно је од муља, окружено растињем и поломљеним стаблима, о Бујановачком језеру годинама нико не брине. Први и једини становник на језеру са породицом је Трајко Трајковић који је ту саградио ресторан, пут, увео струју и одржавао околину, сада има само сећања.

"Плажа је била у летњим месецима, ова тераса је била пуна са децом. Долазили су и одрасли људи, пошто је мој угоститељски објекат добро радио. Радио је и ресторан Језеро Дуванске индустрије, али и један и други су затворени већ 24 године, а језеро сада посећују углавном носталгичари и рекреативци“, наводи Трајко Трајковић са Бујановачког језера.

"Сваки дан идем, свако јутро идем горе шетам и враћам се, али не вреди, не вреди то је катастрофа", утисак је посетиоца. И остали сведоче да је запуштено: „Све је порасло - шума, пут није никакав, нема осветљење, просто нема услова да идеш тамо, а нема ни разлога. Тај ресторан што је радио тамо већ је затворен, нема атракција, ништа што те тера да идеш тамо."

Некада је и вода била чиста, кажу, виделе су се рибе. Слажу се да би језеро требало да се среди.

У лошем стању је и прилазни пут, мештани и ђаци повремено организују акције чишћења. Прошлог лета насипан је пут поред обале туцаником, постављене су и клупе, које су већ поломљене.

Локална самоуправа има пројекат и техничку документацију за комплетну реконструкцију Бујановачког језера за средства ће конкурисати преко програма прекограничне сарадње.

Планирано је уређење језера и прилазног пута са паркингом, дечијим игралиштем, плажама и мобилијаром.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво