Mала "Слободна библиoтека" у Лукићеву код Зрењанина, књиге доступне свима

Податак који је сазнао из медија да свако од нас дневно проведе просечно три сата на интернету навео је Миладина Кандића из села Лукићево код Зрењанина да на специфичан начин покуша да промени такву статистику. Направио је малу јавну библиотеку у којој се налазе књиге које свако може узети, прочитати и вратити, кад год му то одговара.

Сам је дизајнирао изглед мале уличне библиотеке. Делове за њену израду имао је у свом дворишту, па је за локалну заједницу све било бесплатно. Миладин Кандић се нада да ће овим да побољша доступност књиге свакоме ко то жели и да подстакне мештане да читају и да мање времена проведу на друштвеним мрежама.

"Хајдемо од та три огромна сата, да узмемо пет минута да посветимо књизи и онда да се упитамо: да ли смо купили књигу у току године сваки од нас, да ли смо прочитали књигу? Ја мислим да би оцена била поражавајућа. И онда сам имао неки осећај да наши мештани имају осећај према књизи и да ће то да заживи. То ми је дало неку снагу да то покушам", наводи Миладин Кандић, из Лукићева.

У Лукићеву очекују да ће ова идеја да се прошири и да свако село направи своју слободну библиотеку. Читалаца у Лукићеву који користе за сад скромни књижни фонд има.

"Има и у школи библиотека, али ово је боље, могу сваки дан да дођем. Свиђа ми се Леси се враћа кући и књига о Бранку Ћопићу", каже Угљеша Ружичић, ученик.

Славица Медић из Лукићева истиче да је идеја добра: "Примећено је да долазе и деца и одрасли, да остављају књиге и да читају. Једна јако дивна идеја с обзиром да су се сви, нарочито млади нараштаји везали за мобилне телефоне".

Принцип по коме ради мала слободна библиотека у Лукићеву је да свако у њу може да донесе књигу, али и да је позајми, прочита и врати кад год то пожели.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво