Како унапредити воћарску производњу у условима климатских промена?

Како изгледа производња воћа у условима климатских промена и како безбедно гајити воће без остатака пестидица биле су главне теме стручног панела одржаног у чачанском селу Соколићи. Састанак воћара и стручњака организовали су Месна заједница Соколићи, Центар за неговање традиције Чачак и Удружење -Локална акциона група Чачак-Горњи Милановац.

Касни пролећни мраз, суша, појава града и нестабилне температуре последњих година указују на климатске промене. Измењене временске прилике утичу на воће и због тога се мења и структура и начини производње. Из чачанског Института за воћарство помно прате ситуацију и саветују произвођаче.

"Када говоримо о новим засадима треба све ове аспекте узети добро у обзир и на тај начин одабрати и локалитет гајења и врсту, пре свега, воћа које желимо да гајимо и након тога сорту. Када говоримо о воћњацима који већ постоје ту су неке опције за заштиту од позних пролећних мразева , за заштиту од града који се могу применити и који изискују значајна финансијска средства и ту је већ на воћарима да одлуче да ли желе у својим засадима или не", каже др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство Чачак.

Стручни панел у Соколићима окупио је велике произвођаче воћа из чачанског краја као и стручњаке из те области како би разменили искуства у измењим климатским условима производње воће.

"Видите какво је време , да се мења и клима и остало . Да би људи који се баве тим послом били спремни , да их не снађе као прошла година . Да се овде не испече ниједан казан ракије. То не памти ни најстарији Сокочанац. Није родила шљива јер је мраз обрао". каже Радивоје Домановић, председник МЗ Соколићи.
"Још једна тема која нам је тренутно актуелна мере подршке, односно субвенције и бесповратна средства. Тренутно је актуелна мера 1 на ИПАРД-у, односно јавни позив је у току" , каже Недељко Радуловић, ЛАГ Чачак-Горњи Милановац.

Климатске промене условљавју и већу заштиту воћњака као и употребу пестицида.На панелу је било речи како прозвести безбедно воће без остатака пестицида.

"Најчешћи облик доласка до тог циља јесте употреба синтетичких пестицида у прве две тречине вегетације, рецимо, онда у последњој фази производње , када се приближавамо берби, да се пређе био пестициде или неке брже разградиве , "мекше" такозване пестициде који се користе. И који ће се разградити до саме бербе", каже Никола Дамљановић, оцењивач у сертификационом телу „РМС 001”.
Едукација воћара веома је важна посебно када је реч о употреби пестицида. Крајем прошле године Министарство пољопривреде објавило је Правилник о обучавању оних који у производњи користе средстава за заштиту биља, како би добили сертификате овлашћених корисника.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво