Читај ми!

Међународни дан Рома – како побољшати њихов положај у друштву

Међународни дан Рома, 8. април, обележава се већ годинама уз мање-више исту констатацију – положај Рома у друштву бољи је него што је био, али и даље има проблема. Како медији утичу на стварање слике и прихватање Рома, тема је о којој се говорило у Нишу.

Новинарка Биљана Јанковић поводом обележавања Међународног дана Рома сматра да је навођење националности Рома, што се у случајевима других нација често не истиче, и повезивању Рома са нечим што је лоше и негативно – један од највећих изазова у друштву. 

“То истицање да су Роми неко ко је учинио нешто лоше подстиче негативну слику о Ромима”, сматра Јовановићева.

“Ако добијете три или четири такве вести, ако је неки већи изгред или нека негативна појава, имаћете хајку, аутоматски се генерише и мржња и жеља за осветом и то знамо да је природан друштвени процес”, каже Бранко Ђурић, новинар.

Нетрпељивост се осликава и кроз наизгед безазлене опаске да се рецимо жена обукла као Циганка, до других дискриминаторних изјава у јавном простору, што представља антициганизам, што је ново име за стару појаву.

“Борба против антициганизма мора да буде свакодневна и свеобухватна, и у томе је улога медија пресудна, поготову локалних медија који су на извору инфромација локалних тема”, наводи Игор Јовановић, амбасадор антициганизма.

Стручњаци кажу да је промена положаја Рома дуготрајан процес у коме морају да учествују сви.

“Присуствујемо мноштву нових генерација Рома, који долазе сада са много више самопоуздања о томе да могу нешто да промене, за разлику од некада када је то било питање искључиво политичких одлука. Данас су млади Роми, Роми генерално у предности на ранија времена што могу сами да иницирају промене”, наводи проф. др Драган Тодоровић са Филозофског факултета у Нишу.

“Предстоји нам још доста тога да урадимо како би били потпуно равноправни и једнаки са свим осталим грађанима, али је чињеница да је велики број наших Рома потпуно интегрисан, живи сасвим нормално, како би се фокусирали на онај део који још није интегрисан”, каже Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине.

Подстицајне мере државе у образовању дале су највише резултата у интеграцији Рома, законски оквир у свим областима је добар, сиромаштво је, међутим, и даље највећи проблем.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије