Читај ми!

Нови смер у Гимназији у Врању

Гимназија "Бора Станковић" у Врању припрема се за упис нове генерације. Поред већ постојећег специјализованог ИТ одељења, ове године мали матуранти са посебним талентима моћи ће да конкуришу и за смер сценска и аудио-визуелна уметност који се, према одлуци Министарства просвете, отвара од септембра.

Родитељи и ученици су упознати са новим смером, припремна настава је почела. У врањској гимназији, која је изнедрила многе глумце, редитеље, први пут у 143 године дугој историји, изучаваће се предмет везан за уметност, такозвану креативну индустрију.

"Мислим да ће ми доста помоћи пошто ми је једна од жеља за даље школовање такође глумачка академија и мислим да ћу доста да развијем ту глумачку способност овде", каже Вера Пешић, ученица.

"Ова деца која су овде су деца 21. века која одрастају уз паметне телефоне и уз технологију, и њима ће практично ово бити наставак онога што иначе раде из забаве, сада ће радити учећи и развијајући даље своје могућности, таленте, способности", наводи Нела Димитријевић, професор српског језика и књижевности.

Специјализоване предмете на смеру сценске и аудио-визуелне уметности ученици ће имати свакодневно, али и практичну наставу.

"Верујем да је овај смер једна добра основа за наставак школовања, такође ће пружити могућност да ученици себе нађу након четворогодишњег образовања. Сценска и аудио-визуелна уметност дају широку анализу свега, што се тиче наставног плана и програма, заступљености предмета опште образовних", каже Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије "Бора Станковић".

Интересовање је велико и за ИТ смер који у гимназији уписује седма генерација талентованих математичара.

"Инересовање су ми компјутери да програмирам, да стварам неке нове апликације", каже Михајло Златанов, ученик.

"Уписаћу средњу школу ИТ смер, моје интересовање је да научим што више о том смеру и да упишем ФОН здравље Боже", наводи Павле Арсић, ученик.

Према одлуци Министарства просвете у специјализованим одељењима ће бити по двадесеторо ученика, а у осталих шест на математичком и друштвено језичком смеру по 28 ђака.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво