Читај ми!

Лесковачке "Лавице" - од предсрасуда о женском фудбалу до репрезентације

У Србији се ове године обележава један век играња женског фудбала. У Лесковцу женски фудбалски клуб Лавице основан је пре две деценије. За двадесет година Лавице су изнедриле велики број репрезентативки, а за све њих данас је прави фудбалски празник јер ће наше репрезнтација на стадиону Дубочица играти са Шкотском квалификациону утакмицу за Европско првенство. Утакмица почиње у 18 часова а улаз је бесплатан.

Фотографије од пре двадесет година Ивана Миленковића и Ану Стојановић подсећају на дане када су основали женски фудбалски клуб у Лесковцу. Није било лако. Разбијали су дубоко усађене предрасуде па се и име клуба само наметнуло. Ана је постала репрезентативка Србије, играла је и у Суботици и на Фарским остврима , а данас је поново са својим Лавицама.

“Буквално је било табу тема играти фудбал у Лесковцу и уопште у Србији. Данас је то много другачије много лакше много приступачније већи број селекција постоји”, каже Ана Стојановић тренер ЖФК „Лавице" Лесковац.

У клубу данас тренира скоро сто девојака и девојчица. Зоран Дунчић прати сваки тренинг и ужива док гледа унуку Нађу.

“Један озбиљан рад, темељит рад и могу да кажем чак и професионалан рад”, сматра Зоран Дунчић из Лесковца.

Лавице су тренутно треће у Првој лиги Србије. Екипа је млада и талентована па за коју годину сигурно треба очекивати и улазак у супер лигу.

“Наш клуб тренутно броји 7 репрезентативки, то су углавном млађе категорије од 15 до 19 година. То је голман Нинослава Стефановић, Тара Коцић, Ана Радовановић, Николина Коцић, Јана Милошевић, Тара Шкорић то су све девојке које су у селекцији Србије”, наводи Ана Стојановић ЖФК Лавице Лесковац.

”Очекујем само добру игру нашег клуба и да будемо концентрисани на свакој утакмици”, каже Тара Коцић репрезентативка Србије

На питање ко јој се највише свиђа од српских фудбалера Марина Ђокић из ЖФК Лавице Лесковац одговара: „Тадић. - А неку фудбалерку нашу знаш ли која је најбољ? - Јелена Чанковић. Ићи ћеш њеним стопама? - Да, средину игра.”

Лавице расту из године у годину. Захваљујући Ивану Миленковићу који је већ две деценије синоним за женски фудбал на југу Србије ускоро ће решити проблем просторија и свлачионица, али свима је поглед усмерен ка новом градском стадиону где ће за коју сезону сигурно заиграти. То су заслужиле.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво